Веб-портал міста Люботин » Головна » Легалізація робочих місць

 Легалізація робочих місць
Автор: Chekardina   Додано:19 січня 2016   Переглядів:764   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 Легалізація робочих місць

 

         На превеликий жаль, але на сьогоднішній день ще має місце питання нелегальної зайнятості, детінізації та виплати заробітної плати в ,,конвертах”.  Така зайнятість в лапках згубно впливає на економіку нашої держави, суспільній моралі та особливо боляче б’є по трудових і громадських правах осіб, які змушені працювати в ,,тіні”. 

         Найпоширеніша форма нелегальної зайнятості – використання робочої сили без оформлення трудового договору між підприємцем і найманим працівником. Найбільша частка порушень трудового законодавства серед фізичних-осіб підприємців, фермерів, на будівництві, ринках, наданні різних видів послуг. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення громадянина права на працю та відпочинок, матеріального забезпечення у разі хвороби, повної або часткової втрати працездатності, настання безробіття, пенсійного забезпечення. І це далеко не все, чого позбавляється найманий працівник. Та й роботодавець не може вимагати від неоформленого працівника належного виконання обов’язків, дотримання робочого графіка тощо. Використання нелегальної робочої сили, не укладання чи несвоєчасна реєстрація трудових договорів між підприємцями та найманими працівниками є порушенням законодавства про працю, а це тягне за собою адміністративну відповідальність.

        Ще однією формою тіньових трудових відносин є мінімізація витрат на оплату праці. Гарантований рівень мінімальної заробітної плати чимало роботодавців просто ігнорують і змушують робітників працювати на невелику зарплату, неповну зайнятість, часом зовсім не декларуючи оплату їх праці. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку йдеться про “тіньові” заробітки, з яких не утримуються податки та не здійснюються відрахування до Пенсійного фонду.  Таким чином підприємці ухиляються від оподаткування своїх реальних прибутків, а також фактичних заробітків та різних доплат найманим працівникам через видачу зарплати в так званих ,,конвертах”, поза відомістю без сплати податків, платежів до державного і місцевих бюджетів, єдиного соціального внеску. Від несплати внесків з „тіньових” доходів працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення. Як наслідок – працівник не в повному обсязі отримує виплати по лікарняному листу, при наданні відпустки, у  випадку звільнення з роботи, при зверненні до суду за компенсацією у разі не виплати зарплати, не отримує певні пільги гарантовані державою, а трудовий стаж для призначення пенсії буде зараховано пропорційно до сплачених внесків. Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, якщо сума нарахованої заробітної плати з якої сплачені внески менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

Отже, ,,тіньова” зайнятість по суті спрямована проти держави і проти людини.

                                                                    Управління соціального захисту населення

                                                                    відділ з питань праціта зайнятості населення