Веб-портал міста Люботин » Головна » ПОЛІОМІЄЛІТ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

 ПОЛІОМІЄЛІТ І ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА
Автор: Svetlana   Додано:22 січня 2016   Переглядів:1398   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

  Поліомієліт - це вірусне інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч. Вірус проникає  в організм через рот і розмножується  в кишечнику, збудниками якого є три родинних энтеровіруса - поліовіруси типи 1, 2, 3.    Інфекція має сезонний характер і частіше реєструється в літню пору та восини. Поліовірус характеризується високою контагіозністю. Інфікована людина може заразити всіх людей хто не має імунітету у найближчому оточенні, особливо при поганих санітарно - гігієнічних умовах. Передається збудник поліомієліту переважно від людини до людини фекально-оральним шляхом, тому що вірус розмножується в кишечнику й виділяється з фекаліями. Період від інфікування до початку паралічу становить від 10 днів до 3 - х тижнів. В 90 - 95% заражених людей поліовірусна інфекція протікає без клінічних проявів. В 4 - 8% інфікованих відзначаються легкі форми хвороби, що характеризуються невисокою температурою, ангіною, болями в животі, втратою апетиту й загальною слабкістю. У таких хворих наступає швидке й повне видужування, параліч не розвивається. Паралітичні форми поліомієліту розвиваються приблизно в 0,5 % інфікованих поліовірусом. Захворювання нерідко протікає в 2 фази - легку й важку, які розділені декількома днями без ніяких симптомів. Найбільш частою формою паралітичного поліомієліту є «спинальний паралітичний поліомієліт», що характеризується поразкою м'язів ніг, рук або тулуба. Уражені м'язи дуже мляві, а рефлекси ослаблені. Паралічі звичайно асиметричні, причому нижні кінцівки вражаються частіше, ніж верхні. У важких випадках може розвиватися параліч спинних, черевних і грудних м'язів. Рідше спостерігається «бульбарний поліомієліт» з поразкою моторних нейронів черепно-мозкових нервів. У результаті цього може розвиватися дихальна недостатність, утруднення при ковтанні, прийомі їжі й розмові. При бульбарній формі поліомієліту висока ймовірність летального результату.                                                                                                                        

Профілактика:  

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації. Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

- вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 3, 4 і 5 місяців, перші 2 щеплення - з використанням інактивованої вакцини проти поліомієліту(ІПВ);                                   

- ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ).

 Не відмовляйтеся від щеплень, адже поліомієліт - це небезпечне захворювання, що вбиває дитину або залишає його інвалідом на все життя.                                                                                    

Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:
- додержуватись правил особистої гігієни (миття рук); 
-свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.                                                                                     .             

Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить, блювота, раптове порушення ходи).

 

Увага, шановні батьки!

 

В Україні розпочалася додаткова імунізація дітей проти поліомієліту. Процес триватиме у три хвилі.

Додаткова вакцинація знадобилася після спалаху поліомієліту на Закарпатті у вересні. Два випадки інфікування підтвердили Всесвітня організація охорони здоров'я та центр з контролю та профілактики захворюваності США. У наслідок захворювання діти були паралізовані.

За даними Міністерства охорони здоров'я, обидві дитини не були вакциновані від смертельно небезпечної хвороби. Все - через украй низький рівень імунізації в Україні. До прикладу, цього року вакцину від поліомієліту отримали лише 14 відсотків дітей віком до року.

Тепер усім дітям віком від двох місяців до десяти років рекомендовано отримати щеплення проти поліомієліту.

Імунізація здійснюється добровільно, оральною полівакциною французького виробництва. У першому та другому турах, щеплюватимуть дітей віком від двох місяців до шести років, незалежно від того, чи були вони вакциновані раніше. У третьому турі - підключать дітей, віком до десяти років.

"Вакцина розвезена. Усі регіони України, усі заклади охорони здоров'я, полікліники мають вакцину вже сьогодні і активно починають вакцинувати дітей. Закликаємо всіх батьків відповідально поставитися до здоров'я своїх дітей і прийти у поліклініки, які забезпечені вакцинами, які нам надала дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ з фінансової підтримки уряду Канади" - повідомив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець.

 Виконавець:  лікар епідеміолог

І.В. Білецька