Веб-портал міста Люботин » Головна » Урочисті збори, присвячені Дню Соборності України

 Урочисті збори, присвячені Дню Соборності України
Автор: Chekardina   Додано:22 січня 2016   Переглядів:769   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 Урочисті збори, присвячені Дню Соборності України


День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді, на площі перед Київською Софією, відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібрані було урочисто проголошено злуку Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня. Мабуть, це було не випадково, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою.

І ось настав день, за який українці боролись упродовж багатьох століть. Уранці 22 січня біля святої Софії було велелюдно. Вхід із Володимирської вулиці прикрашала тріумфальна арка з гербами історичних земель України. Під звуки оркестру крокували військові підрозділи.

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України –Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну.

Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу». Усвідомлюючи суспільно-політичне значення цієї події, керівництво Директорії подбало, щоб прийняття Акту Злуки стало величною маніфестацією єднання східних та західних українських земель, днем народження єдиної незалежної соборної держави. Вперше за шістсот років був зроблений черговий крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдину державу.

22.01.16 р. в дитячій музичній школі відбулися урочистості до Дня Соборності України. З привітальним словом до присутніх звернулася радник міського голови Куденко Лідія Василівна. Наладі відбівся концерт, в якому прийняли участь :  ансамбль бандуристів «Сонечко»,  Олена Іващенко,  Лілія Саєнко,  ансамбль бандуристів «Вишиваночка»,  Дана Скляр, Любов Сухіна.

 

 

Урочисті збори, присвячені Дню Соборності України

 


Урочисті збори, присвячені Дню Соборності України


 

 

Боже-Отче всемогутній,

Захисти коханий край!

Дай нам вийти у майбутнє,

Мужність і сміливість дай!

Захисти нас від свавільних

Хижаків жорстоких, злих,

Захисти від божевільних,

Від Чорнобилів нових!

 

Хай собори на руїні

Стануть там, де Ти прорік.

Незалежній Україні –

Слава нині і повік!

 

Люботинці! Вітаємо вас зі святом та бажаємо миру, щастя та добробуту.