Веб-портал міста Люботин » Головна » Нікотинова залежність

 Нікотинова залежність
Автор: Svetlana   Додано:3 лютого 2016   Переглядів:1187   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

  Згідно з міжнародною класифікацією хвороби, нікотинову залежність включено до рубрики «Психічні і поведінкові розлади внаслідок вживання психоактивних речовин». У нікотиновій залежності виділяють елементи психологічної та фізичної залежності.

  За статистикою алкогольна залежність поневолює 10-15% людей, що вживають алкоголь, іншим 85-90% вдається прослизнути повз. Нікотинова залежність проявляє себе з точністю до навпаки і 90% з тих, хто викурив свою першу сигарету, згодом стають «професійними» курцями.

  Підступна сигарета завдає свого удару одразу за кількома напрямами, створюючи у курця численні ілюзії: емоційний і творчий підйом, розслаблення, посередника у спілкуванні, зняття болю і тому подібне. Хоча перші проби тютюну закінчуються, як правило, ознаками отруєння - нудота, блювання, запаморочення, гіркота в роті, головний біль, слабкість, блідість, тахікардія, відсутність апетиту.

  На початковому етапі залежність до куріння носить епізодичний, несистематичний і контрольований характер. Доза нікотину, що надходить в організм в процесі інгаляцій тютюнового диму мінімальна, в межах однієї або декількох сигарет в день. Далі відзначається почастішання випадків тютюнопаління, перехід на більш міцні сорти сигарет, відмова від сигарет з фільтром, доза нікотину повинна підвищуватися, тепер вже за рахунок своєрідного шаленства в курінні.

  Тютюнопаління є однією з головних причин тривалої втрати працездатності, інвалідизації та смерті внаслідок пухлин, серцево-судинних і респіраторних захворювань. Присутня значна роль тютюнової інтоксикації у розвитку інфаркту міокарда, інсультів, порушень мозкового кровообігу, раку легені, порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, сечового міхура, підшлункової залози.

  На думку Міжнародної антиракової асоціації, табак є причиною більшого числа випадків смерті від раку, ніж всі інші достовірно встановлені канцерогенні впливи, разом узяті. У регулярних курців знайдено збільшення ризику захворіти на рак легені в 10 - 30 разів у порівнянні з некурцями.

  Однією з найбільших проблем лікування нікотинової залежності є те, що курці заперечують свою залежність та власну неспроможність відмовитися від подальшого зловживання, тому відкидають потребу в лікуванні. Дана поведінкова реакція притаманні більшості хворим, що вживають психоактивні речовини.

  Проблемою лікування пацієнтів, що пристрастилися до нікотину є поява синдрому відміни після відмови від паління. Тому пацієнтам із високим ступенем залежності рекомендовано використання нікотин-замісну терапію (пластирі, жувальні гумки, льодяники, інгалятори, спреї та інші засоби), що полегшують вираженість синдрому.

   Якщо виникли питання, потрібна інформація більш детальна, приходьте  до  центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді за адресою: м. Люботин, вул.Радянська, 12 к.1,3., т. 741-09-63. Наші послуги анонімні, конфідеційні, дружні .

  

Люботинський МЦСССДМ