Веб-портал міста Люботин » Головна » НЕБЕЗПЕЧНО!!! СКАЗ!

 НЕБЕЗПЕЧНО!!! СКАЗ!
Автор: Svetlana   Додано:15 лютого 2016   Переглядів:674   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

НЕБЕЗПЕЧНО!!! СКАЗ!

 

  Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю тварин.

  Хворіють сказом і люди. Головним джерелом збудника сказу залишається червона лисиця на яку припадає 89,3% діагностованих випадків сказу у диких тварин. За останній  час проходить процес синантропізації лисиць - наближення їх мешкання до населених пунктів і  контактування з безпритульними собаками і кішками.

 Зараження відбувається в основному через укуси, подряпини, нанесені хворими тваринами. Вірус може потрапляти через пошкоджені слизові оболонки. В навколишньому середовищі він зберігає свої властивості до декількох годин; при кип’ятінні —до 2 хвилин. Інкубаційний період (момент від покусу хворою твариною до появи клінічних симптомів) триває від 6 днів до 1 року.

  Згідно плану протиепізоотичних заходів  єгерем ТОВ «Мисливець ЛТД» 08.02.2016 року було проведено відстріл однієї голови лисиці на території околиці міста Люботина. Цього ж дня труп лисиці було доставлено до Люботинської міської державної лікарні ветеринарної медицини, після чого направлено матеріал із супровідними документами для дослідження до Харківського філіалу державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м.Харків).

  В результаті проведення лабораторних досліджень встановлено захворювання лисиці на сказ (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 000130п.м./16 від 09 лютого 2016 р.)

  Спеціалістами  Люботинської міської  державної лікарні  ветеринарної медицини  проводяться профілактичні заходи по недопущенню сказу серед домашніх тварин  методом   щеплення домашніх тварин проти сказу подвірно, але для того щоб здійснити заходи повністю закликаємо власників приводити домашніх тварин на профілактичне щеплення до ветеринарної лікарні за адресою : м. Люботин вул. Ветеринарна № 45 , тел. 741-08-97

 

Начальник управління

ветеринарної  медицини в м. Люботині

Христенко О.С.