Веб-портал міста Люботин » Головна » Інститут приватних судових виконавців планується запровадити до кінця року

 Інститут приватних судових виконавців планується запровадити до кінця року
Автор: Chekardina   Додано:23 лютого 2016   Переглядів:737   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Інститут приватних судових виконавців планується запровадити до кінця року 

 

Міністерство юстиції України спільно з громадськістю та експертами підготувало законопроекти, які якісно реформують виконавчу службу. Йдеться про нову редакцію Закону України «Про виконавче провадження» і про проект Закону «Про державну виконавчу службу і приватних виконавців».

Як зазначила на брифінгу в Будинку Уряду Перший заступник Міністра юстиції України НаталіяСевостьянова, законопроекти передбачають запровадження в Україні змішаної системи виконання судових рішень за участю приватних виконавців. У результаті реформи стягувач отримає вибір: звертатися до державного чи приватного виконавця судових рішень.

Вона наголосила, що серед проблем, з якими стикаються державні судові виконавці у своїй роботі, є низька заробітна платна, відсутність мотивації, справедливого розподілу виконавчих проваджень серед державних виконавців, закритість процесу примусового виконання судових рішень. Також слід відзначити недосконале законодавче забезпечення діяльності цих органів, неефективну електронну взаємодію з іншими органами влади. «Через ці та інші причини процес примусового виконання судових рішень затягується в часі і врешті втрачається можливість знайти майно, яке потрібно реалізувати, і виконати судове рішення», - наголосила Наталія Севостьянова.

Перший заступник Міністра переконана, що змішана система виконання судових рішень за участю приватних виконавців створить здорову конкуренцію в цій сфері і, відповідно, дозволить ряд проблем вирішити.

У свою чергу заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр наголосив, що прийняття законопроектів дозволить створити змішану систему виконання судових рішень державними і приватними виконавцями, забезпечить реальне виконання рішень у розумні строки, запровадити ефективний механізму фінансування діяльності виконавчої служби та приватного виконавця. Разом з цим з’явиться мотивація роботи працівників виконаної служби, а  витрати бюджету на утримання органів державної виконавчої служби будуть зменшені, оскільки частину функцій заберуть на себе приватні виконавці. При цьому надходження до держбюджету будуть збільшені за рахунок податків приватних виконавців і виконавчого збору реалізації майна.

За його словами, іспити у кандидатів в приватні виконавці прийматиме кваліфікаційна дисциплінарна комісії, яку планують створити у поточному році. «У цьому ж році планується запуск видачі свідоцтв і сам інституту приватних виконавців», - сказав заступник Міністра.

За його словами приватним виконавцем може бути особа, яка має два роки юридичного стажу, або особа,яка має рік стажу роботи державним виконавцем, нотаріусом, адвокатом, арбітражним керуючим. Кандидати в приватні виконавці пройдуть відповідне навчання і стажування.

Також передбачено страхування відповідальності приватного виконавця та його обов’язкове членство в Національній палаті приватних виконавців. Законопроектами також прописані вимоги до приміщень приватних виконавців, засобів зв’язку, зберігання документів та ін.

Крім того, сформовані певні обмеження за категоріями виконавчих проваджень: «Тобто не всі категорії виконавчих проваджень будуть на цьому етапі дозволені для виконування приватними виконавцями», - наголосив Сергій Шкляр та уточнив, що йдеться про ті справи, де фігурує держава.

Також передбачено створення відкритого реєстру боржників, куди будуть мати доступ працівники державних установ, правоохоронних органів, фінансових установ, державні, приватні виконавці і особи, щодо яких порушені провадження. Внесення в цей реєстр боржників відбуватиметься автоматично після відкриття виконавчого провадження.

За словами заступника Міністра, процес прийняття виконавчих документів до виконання теж буде спрощено.

 

 

Начальник державної виконавчої служби

Люботинського міського управління юстиції Харківської області 

                                    Іськів Я.В.