Веб-портал міста Люботин » Головна » Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців!

 Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців!
Автор: Svetlana   Додано:2 березня 2016   Переглядів:824   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

                                                              Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців!

    Оскільки роботодавцям зробили подарунок у вигляді зменшеної ставки для нарахування ЄСВ, коштів на компенсацію їм середнього заробітку мобілізованим не вистачило. Тому тепер роботодавці зобов'язані виплачувати такий середній заробіток за свій рахунок

З 01.01.2016 року Законом № 911 викладено у новій редакції ч. 3 та 4 ст. 119 КЗпПУ. Нагадаємо, що цими нормами встановлено гарантії мобілізованих працівників. Основні гарантії залишаються без змін. А саме, на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток.

    При цьому такі гарантії мобілізованим працівникам поширюються на працівників, які працювали до мобілізації на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, в яких вони працювали на час призову. Перелічені гарантії від роботодавця поширюються на працівників, які після демобілізації продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту.

Але зміна відбулася в джерелі фінансування середнього заробітку, який мають зберігати, а отже, нараховувати і виплачувати роботодавці. Тепер зі згаданих норм КЗпПУ видалили норми, які передбачали компенсацію такого середнього заробітку із бюджету. Отже, обов’язок виплачувати залишили, але тепер платити такий середній заробіток роботодавцям доведеться із власних коштів! 

Порядок оподаткування середнього заробітку

   Зміниться і порядок оподаткування такого середнього заробітку. Оскільки компенсувати держбюджет нічого не буде, не діятимуть у 2016 році  й норми щодо неоподаткування ПДФО (пп. 165.1.1 ПКУ), відповідно й військовим збором, та ЄСВ (ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Нараховуючи середній заробіток мобілізованим працівникам у 2016 році, потрібно пам’ятати, що він підлягає нарахуванню ЄСВ за ставкою 22%, утриманню ПДФО за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5%. 

Відповідно й в обліку нарахований середній заробіток буде відображатися, як нарахована звичайна зарплата: 

•нарахований середній заробіток мобілізованому працівнику: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 661;

•нарахований ЄСВ на середній заробіток: Д-т 23, 92, 93, 94, 97 К-т 651;

•утриманий ПДФО та військовий збір: Д-т 661 К-т 641, 642;

•сплата до бюджету нарахованого ЄСВ, та утриманого ПДФО й військового збору: Д-т 651, 641, 642 К-т 311;

•перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку мобілізованому працівнику Д-т 661 К-т 311.

  Зміни, які вже з перших днів січня потрібно застосовувати в роботі бухгалтеру по зарплаті. Як ви розумієте, услід за змінами, внесеними до законів, з¦являться зміни і до підзаконної нормативки.

                                                        Управління соціального захисту населення ЛМР