Веб-портал міста Люботин » Головна » Інформація щодо видачі довідок про смерть

 Інформація щодо видачі довідок про смерть
Автор: Chekardina   Додано:30 березня 2016   Переглядів:1037   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Інформація щодо видачі довідок про смерть

 

Останнім часом все частіше і частіше виникають питання у  мешканців міста пов’язаних з видачею свідоцтв про смерть без розтину.

Всі поставлені питання та відповідь на них регламентується трьома нормативними документами: Закон України «Про поховання та похоронну справу», наказ МОЗ України від 08.08.2006 року №545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», спільного наказу Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров’я України від 28.11.2012 року №1095/955/119 «Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та прокуратури України при встановленні факту смерті людини».

Згідно цієї нормативної бази в лікарнях створені накази від «Про впорядкування медичної документації, яка засвідчує випадки смерті».

В залежності від причини та обставин смерті, лікарське свідоцтво про смерть може видаватися різними медичними закладами, а також лікарями – спеціалістами.

Якщо смерть хворого настала в стаціонарі, то померлі спрямовуються на патологоанатомічний розтин, після чого свідоцтво про смерть видає лікар – патологоанатом.

Всі випадки раптової смерті, та випадки, якщо неможливо виключити насильницьку смерть, смерть після різних видів травм (механічних, термічних, хімічних, отруєнь та інших), а також всі випадки смерті по невідомій (не встановленій) причині підлягають виключно судово-медичному розтину по направленню працівників міліції.

Видача лікарських свідоцтв про смерть без розтину хворого, померлого вдома, проводиться в наступних випадках:

-       Хворий повинен знаходитися на диспансерному обліку у лікаря. При цьому необхідно додержуватися хворим диспансерного спостереження – спостереження за станом здоров’я людини, якій необхідно проводити лікарські огляди, спеціальні обстеження (рентгенологічні, лабораторні, ЕКГ та інші), результати яких вносяться в медичну амбулаторну карту хворого, з періодичністю, яка залежить від характеру захворювань, рівня компенсації порушень стану здоров’я в цієї людини, а також відображення стану хворого, записів лікаря в амбулаторній картці з якої можна встановити, що хворий помер від конкретного захворювання, незважаючи на адекватне його лікування.

 

 

 

 

Міський відділ охорони здоров’я