Веб-портал міста Люботин » Головна » Створення центрів надання адміністративних послуг(ЦНАП)

 Створення центрів надання адміністративних послуг(ЦНАП)
Автор: Chekardina   Додано:5 квітня 2016   Переглядів:914   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Створення центрів надання  адміністративних послуг(ЦНАП)


Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) – місце спілкування влади і громади міста, де можна одержати будь-яку інформацію, консультацію чи послугу з відповідними побутовими умовами, компетентним і приязним персоналом.

В демократичних країнах Західної Європи і Північної Америки над публічністю і прозорістю влади (зокрема, над процедурами прийняття владних рішень і обслуговування громадян) «почали задумуватись» ще 15-20 років тому. Багато з цих країн пройшли свій шлях до поліпшення якості послуг, які надають органи влади громадянам. Основним результатом цього стала доступність влади для громадян і реалізація основного принципу: влада для громади, а не громада для влади.

Орієнтація на громадянина для вирішення їх потреб і очікувань стала пріоритетною в діяльності органів влади цих країн. Були створені необхідні умови для спрощення взаємовідносини влади і громади. Громадянам стало простіше отримати інформацію або консультацію чи конкретну послугу в максимально зручній формі і в коротші терміни. За цей час універсами послуг в цих країнах стали такими ж звичними, як в останні роки у нас універсами товарів.

В Україні деякі органи влади розпочали вирішення проблеми покращення якості послуг ще 3-5 років тому, формуючи імідж влади, приязної до громадян. Для цього вони змінили принципи своєї діяльності, згідно яких почали працювати для громади. Створення зручних і доступних умов для отримання громадянами послуг є одним з основних завдань, які мають вирішувати органи державної влади та місцевого самоврядування. Адже саме за якістю послуг кожен громадянин оцінює турботу влади про нього і ефективність самої влади.

На сьогодні це особливо актуально для України, бо система надання послуг є непрозорою, нераціональною і такою, що не враховує інтереси громадян.

 

Власне, для чого потрібні центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) і що вони дадуть громадянам ?

На даний час відсутність необхідних умов для надання якісних послуг громадянам є достатньо серйозною проблемою всіх органів влади в Україні. Причиною цього є те, що більшість з них не сприймають громадян як замовників послуг, а працюють згідно адміністративно-бюрократичної системи, яка не орієнтована на громадянина і його потреби та очікування.

Ця проблема має комплексний характер і основними її складовими є:

  1. брак поваги до відвідувачів в органах влади та відсутність законодавчого регулювання надання послуг, бо громадяни ще не всюди сприймаються такими, заради яких повинен працювати будь-який орган влади і держава в цілому;
  2. територіальна та предметна розпорошеність різних владних органів та підрозділів, а це створює додаткові труднощі у пошуках потрібного органу влади і добирання до нього;
  3. складні процедури надання адміністративних послуг і «подрібненість» послуг, а сам термін «послуга» з’явився в лексиконі багатьох посадовців зовсім недавно;
  4. довга тривалість термінів надання послуг, адже часто законодавчо не виправдано великі терміни та «особливості» адміністративного провадження послуг (терміни засідання комісій, виконкому, сесій, тощо);
  5. незручний та невпорядкований прийом громадян, обмежений графік «прийомних годин» у різних органах, оскільки зараз в багатьох органах влади режим роботи більше орієнтований на посадових осіб, але не завжди вигідний громадянам;
  6. брак інформації, що стосується надання адміністративних послуг, а вірніше, для багатьох органів влади, відсутність переліку послуг та інформації про них; (в органах влади посадовці (державні службовці і посадові особи ОМС, які приймають громадян, часто не до кінця знають повний перелік послуг, надання яких відноситься до їхньої компетенції, а відповідно, у відомствах, відділах, департаментах відсутній вичерпний перелік послуг та інформації про них).
  7. недостатня облаштованість приміщень для прийому, оскільки кабінетів, де приймають громадян багато, але не всі вони пристосовані для цього.

Більш ніж достатньо проблем, які треба вирішувати вже сьогодні. Та поки що всі завдання щодо поліпшення якості послуг громадянам шляхом створення ЦНАП місцеві органи влади вирішують самостійно без належної підтримки держави. Тому центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) на сьогодні є однією з найкращих організаційних форм надання послуг та взаємодії влади і громади. В ЦНАП реалізовується принцип одержання будь-якої інформації, консультації чи послуги в одному місці, з відповідними побутовими умовами, кваліфікованим і приязним до громадян персоналом. ЦНАП повинні стати місцем спілкування влади і громади.

Завдяки ЦНАП, де за принципом «єдиного офісу» і «відкритого простору», в межах одного приміщення різні органи влади та підрозділи органу місцевого самоврядування зможуть:

           зручно, швидко і фахово обслуговувати мешканців;

  • надавати максимум послуг в одному місці;
  • надавати погодження та висновки без залучення особи (замовника послуг);
  • скоротити терміни надання послуг;
  • збільшити кількість прийомних годин;
  • створити комфортні умови очікування та заповнення документів,
  • покращити доступ до інформації та отримання консультації з будь-яких питань.
  • реєстрація прав власності
  • реєстрація юридичних осіб

Створення і функціонування центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінницькій міській раді, Центру надання адміністративних послуг в Івано-Франківській міській раді, Муніципального центру послуг в міській раді м. Кривий Ріг, вказує на початок позитивної тенденції в сприйнятті громадян як замовників послуг. Кожен з цих органів місцевого самоврядування по-своєму вирішує проблему поліпшення якості послуг громадянам, в кожного з них з’явився свій досвід.

Завдання тих, хто хоче йти таким шляхом, використати цей досвід і зробити краще.

                                                Держаний нотаріус Другої державної

                                                 нотаріальної контори Харківського району

                                                  Харківської області Радіонова Т.І.