Веб-портал міста Люботин » Головна » Як зростуть витрати мешканців Харківщини на оплату за спожитий газ

 Як зростуть витрати мешканців Харківщини на оплату за спожитий газ
Автор: Chekardina   Додано:4 травня 2016   Переглядів:721   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Як зростуть витрати мешканців Харківщини на оплату за спожитий газ

 

З 01 травня 2016р. Кабінет Міністрів України скасував пільгову ціну на газ, яка діяла в опалювальному періоді для тих, хто опалює газом житло. Відтепер всі споживачі розраховуватимуться за єдиною ціною - 6,879 грн. за 1 кубометр палива. Однак підвищення вартості газу до рівня імпорту не передбачає покращення якості обслуговування споживачів, модернізацію газових мереж, підвищення їх безпеки. Тож, витрачаючи значно більше коштів на оплату послуг з газопостачання, споживачі Харківської області будуть позбавлені можливості відчуття реальних змін.

Як і раніше для забезпечення поставок природного газу та обслуговування споживачів постачальник - ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» отримуватиме лише 5 коп. з одного оплаченого кубометру палива. На безаварійну та стабільну роботу газорозподільних мереж

спрямовуватиметься від 4 до 10% коштів споживачів. А реформування газового сектору буде зведено до банальної підтримки компанії-монополіста НАК «Нафтогаз України».

«Безперечно, реформування газового сектору та встановлення економічно- обгрунтованих цін на газ повинно бути впроваджено в Україні. Але в першу чергу необхідно врахувати інтереси громадян, їх платоспроможність, надати можливість на отримання державної допомоги кожній родині, яка цього потребує. Підвищення вартості газу для прибутку однієї компанії, повз інтереси та потреби споживачів не призведе до жодної позитивної зміни, лише до соціальної напруги та зростання боргів», - зазначив директор ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Павло Тиндик.

 

Як розподіляються кошти, які платитимуть споживачі за газ з 1 травня 2016 року

Як зростуть витрати мешканців Харківщини на оплату за спожитий газ
 
   

 

 

 

 

 

Тож, поряд з ціновим шоком, мешканців Харківщини очікує ще одна несподіванка. Наближуючись за рівнем вартості газу до Європейського союзу, вартість обслуговування українських споживачів так і залишиться на рівні 5 копійок. А газові мережі і в подальшому не отримуватимуть необхідних капіталовкладень та інвестицій. Хоча в країнах ЄС, таких як Франція, Англія, Польща, Угорщина витрати на розвиток інфраструктури складають близько 26% вартості газу.

«Для обслуговування газових мереж та ліквідації надзвичайних ситуацій необхідно залучати висококваліфікований персонал. Кожного працівника, в першу чергу, цікавить рівень заробітної плати та можливість прогодувати родину. За останній рік низький розмір оплати праці скоротив штат підприємства більше ніж на 100 чоп. Якщо така тенденція продовжуватиметься це не найкращим чином вплине на безпеку подачі газу споживачам», - повідомила начальник управління з персоналу ПАТ «Харківміськгаз» Олена Гетманова.

 

Довідка: ПАТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу на території Харківської області. Підприємство обслуговує 17 тис. км. газопроводів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 800 млн. м. куб. природного газу. ПАТ «Харківгаз» забезпечує природним газом понад 450 тис. домоволодінь Харківщини. Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області. Штат підприємства складає близько 3 тис. працівників. Щорічні податкові відрахування Компанії до бюджетів усіх рівнів становлять більше 100 млн. гривень.

 

Довідка. ПАТ «Харківміськгаз» - підприємство, яке здійснює розподіл газу на території міста Харкова. Протяжність розподільчих, ввідних, внутрішних газопроводів та газопроводів-вводів складає більше 8 тисяч кілометрів, щорічний обсяг транспортування природного газу складає 1,5 мільярдів кубічних метрів. ПАТ "Харківміськгаз" забезпечує природним газом понад 500 тис. домоволодіньта понад 3,5 тис. промислове підприємство, організацій, установ. Найбільшими промисловими споживачами ПАТ «Харківміськгаз» є ДП «завод ім. В. О. Малишева», ДП Харківський машинобудівний завод "ФЕД". У компанії працює близько 2000 чоловік. ПАТ «Харківміськгаз» одне з найбільших платників податків в Харкові, щорік до бюджетів всіх рівнів відраховуються понад 90 млн.гривень.

 

Начальник Мереф’янського УЕГГ  Семінахін А.В.