Веб-портал міста Люботин » Головна » Державне свято України присвячене одному з державних символів — Прапору України відзначається щорічно 23 серпня

 Державне свято України присвячене одному з державних символів — Прапору України відзначається щорічно 23 серпня
Автор: Chekardina   Додано:17 серпня 2016   Переглядів:718   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Державне свято України присвячене одному з державних символів — Прапору України відзначається щорічно 23 серпня


На загальнодержавному рівні свято встановлено Указом Президента України “ Про День Державного Прапора України” № 987/2004 від 23.08.2004 р.    Одним з найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід'ємної ознаки незалежності. Кожний народ, маючи свою історію, має і свої історичні святині - герб, прапор, гімн. Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох тисячоліть. Ключем до розуміння як народного, так і релігійного та державного аспектів є її чільні символи -жовта і синя барви та знак, нині відомий під назвою тризуб. Він є найзагадковішим 5 державних знаків. Навіть тоді, коли тризуб був позбавлений державного статусу, заборонений та переслідуваний на батьківщині, кін продовжував виступати як символ, що легітимував українців у всьому світі.
 Нині Державний прапор України святкує своє відродження.
 24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор. 1 грудня 1991 року в історії України сталася справді історичної ваги подія: відбувся корінний поворот у біографії українського народу: після всенародного референдуму на політичній карті світу з'явилася нова незалежна, суверенна, соборна держава Україна, їй необхідні були всі атрибути державності, які належить мати членові Організації Об'єднаних Націй. Без цього неможливо увійти рівноправним членом у світове співтовариство.
 28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України прийняла Постанову "Про Державний прапор України". Ним став саме національний синьо-жовтий стяг. Нове двобічне шовкове полотно вишите з використанням новітньої комп'ютерної технології, яка дозволяє досягти унікальних ефектів. На одному боці штандарта(прапора) нанесено понад мільйон стібків ниткою двох відтінків: червоного та жовтого золота. Вишитий тризуб, завдяки використанню спеціальної прокладки, вийшов об'ємним. За цією ж технологією виготовлені прапори Великої Британії, США і Франції.  Особливого значення набуває використання державного прапора під час проведення протокольних заходів, оскільки з ним передусім асоціюється держава. У міжнародній практиці склалася особлива система правил використання державного прапора, так званий "етикет прапора". Порядок його розміщення має свої особливості залежно від місця, де він встановлюється. Існує звичай вивішувати прапор у світлу частину доби - зі сходу до заходу сонця. В таких місцях, як резиденція глави держави, будинок уряду, парламенту прапор може бути встановлений постійно, за умови його освітлення у нічний час. Особливо уважно слід ставитися до випадків, коли поряд із державним прапором встановлюються прапори іноземних держав. Відповідно до міжнародної практики забороняється в мирний час встановлювати прапор однієї суверенної держави вище за прапор іншої, їх розміщення може здійснюватися за двома принципами. В ряді країн власний державний прапор завжди займає почесне місце, в інших - перевага віддається прапору гостя, І якщо державні прапори піднімаються з приводу візиту глави держави. Почесним є місце праворуч від усіх інших прапорів, тобто зліва, якщо стояти обличчям до них. Якщо виникає необхідність встановити державні прапори декількох країн, то вони розміщуються, як правило, в лінію в алфавітному порядку відповідно до назви країни на узгодженій мові (наприклад, робочій мові зустрічі). Прапори декількох держав можуть розміщуватись також у формі півкола; при цьому почесне місце знаходиться в центрі.
     Указом Президента від 29 листопада 1999 року затверджено Положення про офіційні символи глави держави, одним з яких є прапор (штандарт) Президента України. Він піднімається на прапорній щоглі біля резиденції Президента у м. Києві, встановлюється у ложі Президента України під час його перебування в залі засідань Верховної Ради, на транспортних засобах Президента України на території України. За згодою Президента та з урахуванням норм протоколу він може встановлюватися й над іншими резиденціями під час перебування в них Президента, у місці проведення офіційних заходів та урочистостей з його участю, під час закордонних візитів Президента на транспортних засобах.
    Гідність прапора захищається як в самій країні, так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави. Саме тому Закон передбачає санкції за порушення встановленого порядку поводження з прапором. Так, згідно зі ст. 187-2 Кримінального Кодексу України, публічний глум над державним прапором України, а також над офіційно встановленим прапором іноземної держави є злочином, що карається позбавленням волі до двох років, виправними роботами або штрафом.
   Державний прапор, незалежно від того, де він встановлюється, символізує державу, а тому завжди повинен перебувати в належному стані й негайно замінюватися в разі пошкодження, забруднення тощо. Державний прапор став непридатним для подальшого використання, має знищуватись гідним чином, бажано через спалення.
    Державний прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Під його знаменом ми йшли до проголошення самостійної Української держави, під ним йдемо сьогодні до створення української України, до перемоги. Це прапор - миролюбства. Він нагадує наше літо, коли небо над Україною таке синє, як покрови Пречистої Діви, а наші лани такі золоті, як паски на маминому столі.
     Український національний прапор має здатність кликати не тільки на урочисті мітинги і свята, а й на боротьбу за свободу і честь нації. Це наш історичний дух, наша совість і наша незламність, це вічно жива пам'ять і вічна мрія нашого народу.

                                                             Люботинський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Головного територіального управління юстиції у Харківській області