Веб-портал міста Люботин » Головна » За рік мешканці Харківщини заборгували понад 660 млн. гривень за газ

 За рік мешканці Харківщини заборгували понад 660 млн. гривень за газ
Автор: Chekardina   Додано:30 серпня 2016   Переглядів:699   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

За рік мешканці Харківщини заборгували понад 660 млн. гривень за газ

 

Станом на 1 серпня 2016р. заборгованість мешканців Харківської області перевищила 660 млн. гривень. Саме цю суму протягом останнього року побутові споживачі не доплатили за газ. Найбільшими неплатниками є домоволодіння міста Харків, з розміром боргу 376 млн. гривень. На другому та третьому місці – Харківський і Дергачівський район, з заборгованістю 81 и 40 млн. гривень відповідно.

 

Щомісячно в Харківській області газові компанії вимушено відключають через борги від газу 400-500 домівок неплатників. Перед тим, як направити попередження про відключення газу, ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» аналізує інформацію про кожного споживача. Якщо людина самостійно намагається погасити борг, наприклад, систематично оплачує за газ суму значно більше, ніж поточний розмір платежу, таким споживачам повідомлення на відключення не направляються.

Також малозабезпечені мешканці регіону, які з об’єктивних причин не встигли оформити субсидію на минулий опалювальний період і накопичили борги, можуть звернутися до ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» і укласти договір реструктуризації боргу. Максимальний термін розстрочки платежу - 1 рік.  Договір укладається за умови не менш ніж 50% оплати заборгованості та надання довідки про доходи членів сім’ї боржника.

«Якщо наш клієнт, на момент накопичення боргу, знаходився у складних життєвих обставинах, розмір початкового внеску для укладення договору реструктуризації може бути зменшений. Наприклад не 50% від суми заборгованості, а 30%. Але для того, щоб визначити, що такі обставини дійсно були, ми просимо надати документальне підтвердження. Це може бути довідка з лікарні, довідка про доходи сім'ї, тощо», - повідомила начальник відділу розрахунків ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Тетяна Харченко.

Договір укладається з умовою обов'язкової щомісячної оплати всіх наступних платежів. Якщо споживач, уклавши договір, не платитиме за газ - газопостачання такому споживачеві призупиняється. Після цього на боржника подається позов до суду для примусового стягнення заборгованості.

ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» не є власником природного газу, що надходить споживачам. «Блакитне паливо – стратегічно важливий для України енергоресурс. Придбання цього енергоресурсу, як і будь-якого іншого товару, повинно оплачуватись. Наша компанія виконує функції постачальника палива і повинна забезпечити розрахунки споживачів», -  зазначила Тетяна Харченко.

 

Довідка: ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» здійснює постачання природного газу на території Харківської області (в т.ч. м. Харків) з 01 липня 2015р. Підприємство обслуговує більше 950 тис. побутових споживачів регіону, 3,7 тис. промислових та комунально-побутових об’єктів.