Веб-портал міста Люботин » Головна » Будинкові лічильники дозволяють більш ніж вдвічі скоротити витрати за газ (30.08.2016)

 Будинкові лічильники дозволяють більш ніж вдвічі скоротити витрати за газ (30.08.2016)
Автор: Chekardina   Додано:6 вересня 2016   Переглядів:773   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Будинкові лічильники дозволяють більш ніж вдвічі скоротити витрати за газ

 

Мешканці будинків, що відмовляться від безкоштовного будинкового приладу обліку, будуть переведені на збільшені норми споживання газу. А отже більш ніж в 2 рази зросте розмір щомісячного платежу за енергоресурс.

 

Нині в Харківській області вже встановлено 12 будинкових лічильників газу. Але мешканці ще 8 багатоквартирних будинків відмовились від можливості оплачувати газ по даним будинкового приладу обліку. Лідерами серед відмовників є Зміївський та Чугуївський райони.

Згідно затвердженого державним регулятором Кодексу газорозподільних систем, при відмові споживача від встановлення лічильника газу (в т.ч. будинкового) за кошти газової компанії, фахівці ПАТ «Харківгаз» зобов’язані  скласти  акт про порушення. Після чого такий споживач переводиться на граничні норми споживання палива – 9,8 м куб. на людину в місяць при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання та 18,3 кубометрів – при відсутності гарячої води.

Після застосування граничних норм, розмір щомісячного платежу за газ для мешканців квартири з газовою плитою та гарячою водою зросте з 30 до 67 грн. за 1 людину. При відсутності централізованого гарячого водопостачання – з 49 до 126 грн. В подальшому мешканцям квартир, що не забажали оплачувати газ по даним будинкового лічильника, необхідно до 01.01.2018р. встановити прилад обліку в квартирі за власний кошт. Встановлення лічильників за кошти споживачів здійснюють підприємства, які отримали дозвіл Держпраці на такі види робіт. «Використовувати газ без обліку, тобто без лічильника, після 1 січня 2018р. заборонено Законом України. І такі споживачі будуть відключені від подачі блакитного палива», - повідомив директор комерційний ПАТ «Харківгаз» Юрій Маслюк.

ПАТ «Харківгаз» радить клієнтам не відмовлятись від будинкових приладів обліку. «Кожна людина матиме час порівняти споживання газу, обміркувати та вирішити, чи насправді необхідно встановити індивідуальний лічильник в квартирі за власний кошт. А відмова тільки збільшить розмір платежу за газ та викликає необхідність обов’язково витратити кошти на прилад обліку», - зазначив Юрій Маслюк.

Рішення про встановлення будинкових лічильників газу у споживачів багатоповерхівок з невеликими витратами газу було прийнято держрегулятором наприкінці минулого року. По підрахункам НКРЕКП, оснащення такими приладами не потребує суттєвого збільшення тарифу на газ та дозволить безкоштовно встановити лічильники газу у всіх споживачів до 01.01.2018р.

 

Довідка: ПАТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу на території Харківської області. Підприємство обслуговує 17 тис. км. газопроводів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 800  млн. м. куб. природного газу. ПАТ «Харківгаз» забезпечує природним газом понад 450 тис. домоволодінь Харківщини. Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області. Штат підприємства складає близько 3 тис. працівників. Щорічні податкові відрахування Компанії до бюджетів усіх рівнів становлять більше 100 млн. гривень.