Веб-портал міста Люботин » Головна » Отруєння алкольними напоями. Симптоми. Перша допомога.

 Отруєння алкольними напоями. Симптоми. Перша допомога.
Автор: Chekardina   Додано:26 вересня 2016   Переглядів:5231   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Отруєння алкольними напоями. Симптоми. Перша допомога.


Кожній людині протягом усього життя не один раз доводиться стикатися з алкогольними напоями. Вони супроводжують людське щастя і горе. Алкоголь вживають на дні народження, весіллі, поминках і просто від поганого настрою. Однак у всьому потрібно знати міру. Дуже часто людина задається питанням про те, як бути при отруєнні алкоголем.

Алкогольна інтоксикація має кілька класифікацій – легка, середня і важка ступінь. Визначається стан потерпілого по супутніх симптомів. Також встановити ступінь отруєння можна за допомогою лабораторних досліджень шляхом з’ясування кількості алкоголю в крові.

Розпивання спиртних напоїв часто має свої наслідки. При цьому, чим більше буде прийнята доза, тим вище ступінь інтоксикації. Варто відзначити, що веселящие напої можуть бути різними. Найбільш легкими вважаються пиво, вино, шампанське і вермут. У них концентрація етанолу не перевищує 15 %. Куди більш серйозні наслідки волають коньяк, горілка, текіла, джин і віскі. Одним з найбільш міцних напоїв вважається абсент.

 

Що робити при отруєнні алкоголем? Все залежить від того, з чим саме вам довелося зіткнутися. Інтоксикація від спиртів може бути первинна. В цьому випадку ви відчуєте себе погано безпосередньо після вживання спиртного. Також відчути всі принади зеленого змія можна на наступний ранок. Це називається похміллям.

Алкогольне отруєння носить свою назву з наступних причин. Етанол після потрапляння в шлунок дуже швидко всмоктується в слизові оболонки. Через них він виявляється у крові. Печінка здатна переробити деяку порцію подібних отрут. Однак її сили не безмежні. При вживанні великих доз спирти починають надходити безпосередньо у головний мозок. Саме тут і відбувається вплив на всю нервову систему та окремі органи.

Сурогатний алкоголь.

Як потрібно діяти при отруєнні алкоголем? Що робити, якщо спиртне виявилося неналежної якості? Зазначимо, що симптоми інтоксикації в цьому випадку будуть дещо іншими. У людини після вживання сурогатного алкоголю практично не настає сп’яніння. Однак ознаки отруєння явно помітні вже з перших хвилин застілля. Вживаючий може поскаржитися на шум у вухах, порушення зору і нюху. При цьому підвищується слинотеча і виникає біль в животі. Будь-яке зволікання в такій ситуації може привести до летального результату.

Якщо виникло сурогатне сильне отруєння алкоголем, що робити? Терміново телефонуйте в невідкладну допомогу. Домашнє лікування неприпустимо. Якщо є можливість дістатися до стаціонару швидше, ніж приїде швидка, то зробите саме так. Чим швидше вживалий опиниться в руках лікарів, тим кращим буде результат. Пам’ятайте, що після кількох чарок сурогатного алкоголю наступає негайна смерть.

Перша допомога.

Що робити при отруєнні алкоголем? Багато пацієнтів намагаються не вдаватися до послуг медиків, а впоратися з проблемою самотужки. Це можливо при легкого або середнього ступеня інтоксикації. У якості першої допомоги слід використовувати промивання шлунка. При цьому забороняється застосовувати будь-які лікарські засоби. Пам’ятайте, що багато медикаменти в поєднанні з алкоголем викликають лише погіршення самопочуття. Дайте вживаємому випити велику кружку води. Об’єм рідини повинен бути від 300 до 500 мл Після цього викличте блювоту. Нерідко вона настає сама, так як організм намагається позбутися отрути своїми силами. Ваше завдання – промивати шлунок до тих пір, поки з нього не буде виходити чиста вода.

Є важливе правило. Якщо потерпілий знепритомнів, то не можна йому насильно вливати воду. Також забороняється провокувати блювання. Зателефонуйте лікарю і чекайте приїзду бригади швидкої допомоги. У цей час можна покласти пацієнта на бік або спробувати привести його до тями (розтерти вуха, окропити водою, дати понюхати нашатир).

При отруєнні алкоголем, що робити після промивання шлунка? Дуже важливо вчасно заповнити брак вологи в організмі. Спирти, що потрапляють в організм, викликають зневоднення. Якщо залишити цей процес без втручання, то стан пацієнта може сильно погіршитися. Можна давати пити будь-яку рідину. Однак не завжди шлунок її сприймає. При блювотних позивах використовуйте сольові розчини. Вони швидше відновлюють баланс в організмі. До таких препаратів можна віднести «Регідрон», «Гидровит» та інші.

При отруєнні алкоголем: що робити не можна!!!

Якщо вам довелося зіткнутися з описаним станом, то варто знати, від яких методів лікування варто відмовитися. Категорично забороняється:

  • лікувати проблему алкоголем (багато вдаються до опохмеляючого методу);
  • відвідувати лазню або грітися у ванні;
  • приймати ліки («Фуросемід», «Парацетамол», «Аспірин», антигістамінні та снодійні медикаменти);
  • зупиняти діарею за допомогою ліків.

Які дії можна зробити ще? Що робити при отруєнні алкоголем в домашніх умовах? На ранок після застілля прийміть прохолодний душ, пийте велику кількість води. Намагайтеся не приймати їжу, поки цього не хочеться. Вирушайте в ліжко і полежте. Пам’ятайте, що переносити отруєння на ногах не можна. При підвищенні температури тіла варто застосовувати жарознижуючі склади. Якщо через 10-12 годин вам не стало легше, зверніться до фахівця.

Купуйте всі спиртні напої у добре перевірених, які користуються відмінною репутацією спеціалізованих магазинах.  

А краще не пити взагалі. Пам'ятайте, що алкоголь шкідливий для здоров'я!


Головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Управління Держпродспоживслужби в м.Люботині

 Юхно І.М.