Веб-портал міста Люботин » Головна » Шановні споживачі електричної енергії!

 Шановні споживачі електричної енергії!
Автор: Chekardina   Додано:28 жовтня 2016   Переглядів:1285   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Шановні споживачі електричної енергії!

 

Відповідно до постанови Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) від 26.02.2015 № 220 проводиться поетапне збільшення вартості спожитої електричної енергії останнє збільшення з 01 березня 2017 року.

Вартість спожитої електричної енергії 01.09.2016 року збільшилася на 25%  при споживанні до 100 кВт год. та 30% при споживанні до 600 кВт год., а 01.03.2017 збільшиться при споживанні до 100 кВт год. ще на 26%  та 30%  при споживанні до 600 кВт год.

Крім зростання тарифів на електричну енергію постійно підвищуються тарифи на комунальні послуги у споживачів електроенергії особливо актуальними стають питання щодо економії та доцільного використання електроенергії.

Кожен споживач має право перейти на розрахунки за спожиту електроенергію за тарифами, диференційованими за періодами доби, та замовити послугу на  встановлення  відповідного  приладу обліку згідно вимог пункту 12 «Правил користування електроенергією для населення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 № 1357 (зі змінами та доповненнями) а саме :

«У разі вибору побутовим споживачем іншого виду тарифу на електричну енергію або у разі встановлення у приватному домогосподарстві генеруючої установки електророзподільне підприємство надає такому побутовому споживачу послуги з приведення вузла обліку відповідно до вимог нормативно-технічних документів та законодавства...

Під час розрахунку вартості з облаштування вузла обліку електророзподільним підприємством враховуються:

- матеріальні витрати на виконання робіт (надання послуг), до складу яких входить вартість використаної ним власної сировини, матеріалів, виробів (засобів обліку), конструкцій;

- вартість використання машин і механізмів, які застосовуються для виконання цих робіт (послуг);

- вартість прямих витрат, які пов'язані з оплатою праці працівників, що задіяні у виконанні цих робіт (наданні послуг).

У розрахунку вартості з облаштування вузла обліку не враховується вартість роботи з первинної параметризації засобу обліку. Первинна параметризація засобу обліку для побутового споживача забезпечується за рахунок електророзподільного підприємства.

         Побутовий споживач має право самостійно придбати засіб обліку, який пройшов державну повірку або метрологічну атестацію (має пломбу з відбитком повірочного тавра), та надати його разом з паспортом засобу обліку електророзподільному підприємству для встановлення на своєму об'єкті.

Під час купівлі засобу обліку побутовий споживач повинен керуватися рекомендаціями електророзподільного підприємства щодо технічних характеристик такого засобу обліку, оприлюдненими на його веб-сайті.

Електророзподільне підприємство повинно прийняти в експлуатацію наданий побутовим споживачем засіб обліку з підтвердженням наявної державної повірки або метрологічної атестації та поставити його на свій баланс.

У разі встановлення на об'єкті побутового споживача засобу обліку, наданого цим споживачем електропостачальнику (електророзподільному підприємству), в калькуляції з облаштування вузла обліку не враховується вартість засобу обліку електророзподільного підприємства.»

Прилади диференційованого (погодинного) обліку електричної енергії – це засоби обліку, що використовуються для визначення обсягу спожитої електричної енергії з реєстрацією показань приладу обліку диференційовано за відповідними періодами доби.

Такі сучасні електронні прилади обліку мають можливість вимірювати спожиту електричну енергію сумарно та окремо за визначені години доби (зони доби), впродовж доби. За допомогою вбудованого годинника, лічильник виконує вимірювання електричної енергії за різні зони доби відповідно до заданого розкладу та накопичує дані у тарифних регістрах пам’яті. Інформація виводиться на рідкокристалічний індикатор, який відображає її послідовно у вигляді показань за тарифами (Т1.., Т2…,Т3).

Постановою НКРЕКП  від 23.04.2012 р. № 498 «Про затвердження Порядку застосування тарифів на електроенергію» затверджений Порядок згідно якого встановлені розміри диференційованих тарифів та передбачено, що споживач може обрати розрахунки за спожиту електроенергію або за двозонними, або за тризонними тарифами, диференційованими за періодами часу.

Перевага розрахунків за тарифами, диференційованими за періодами часу, полягає в тому, що у години мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 7.00) встановлюються понижуючі коефіцієнти для тарифів, завдяки чому вартість спожитої у нічний період електроенергії значно зменшується.

При розрахунках за двозонними тарифами споживач сплачує:

  • 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 7.00) -(Т2);
  • повний тариф в інші години доби -(Т1).

 

При розрахунках за тризонними тарифами споживач сплачує:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8.00 до11.00  і з 20.00 до 22.00) -(Т1);
  • повний тариф в напівпіковий період (з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 і з 22.00. до 23.00) -(Т2);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми  (з 23.00 до 7.00) -(Т3).

 

При  визначені вартості спожитої електроенергії за кожним рівнем тарифу застосовується питома вага обсягу електроенергії , що спожита у відповідній зоні доби протягом розрахункового періоду, до загального обсягу спожитої електроенергії в цьому періоді.

Тобто для споживачів, у яких максимальне енергоспоживання здійснюється у нічний період (з 23.00 до 7.00), для заощадження грошових коштів є доцільним встановлення приладу диференційованого (погодинного) обліку електричної енергії та перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу.

Який тариф обрати: 2-зонний чи 3-зонний?

Якщо Ви міркуєте над тим, який тариф вигідніше — у нагоді стануть поради :

1.  Будьте уважні, обираючи тризонний тариф — у пікові години (з 8:00 до 11:00 та з 20:00 до 22:00) потрібно сплачувати на 50% більше від звичайного тарифу. Тому впевніться, що у пікові години Вам знадобиться електроенергія у незначних обсягах.

  1. З двозонним тарифом Ви будете економити у будь-якому разі, адже максимальна ціна за 1 кВт·г дорівнює звичайному тарифу, за яким Ви нині сплачуєте. 
  2. Зонний облік буде вигідним для Вас, якщо більшістю електроприладів Ви користуєтеся вночі або можете перенести на нічний час роботу електроприладів великої потужності — кондиціонеру, бойлеру, тепловентилятору, теплої підлоги, електроопалення тощо.

  В разі коли Ви прийняли рішення щодо необхідності встановлення багатофункціонального приладу обліку Вам необхідно звернутися до Люботинського районного відділення енергозбуту  з заявою  в якій вказати за яким тарифом (двозоним чи тризонним) Ви плануєте проводити розрахунки  та надати лічильник  придбаний з урахуванням вимог компанії та  сплатити  надані рахунки за приведення вузла обліку відповідно до вимог нормативно-технічних документів та законодавства. Після проведення робіт з параметрування лічильника лічильник Вам буде встановленно.

 

 

 

АК “Харківобленерго”