Веб-портал міста Люботин » Головна » Кабмін встановив антирейдерські правила держреєстрації

 Кабмін встановив антирейдерські правила держреєстрації
Автор: Svetlana   Додано:2 грудня 2016   Переглядів:704   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 0)

Кабмін встановив антирейдерські правила держреєстрації

  16 листопада, набрала чинності Постанова Кабміну від 9 листопада 2016 року № 806, що регулює на підзаконному рівні вимоги антирейдерського Закону.

  Нагадаємо, Закон № 1666-VIII «Про внесеннязмін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухомемайно та захисту прав власності» діє з 2 листопада.

  Постановою створюються механізми контролю за діяльністю держреєстраторів, врегульовані питання доступу нотаріусів і посадових осіб органів місцевого самоврядування до відомостей Державного реєстру актів цивільного стану громадян, передбачена можливість інформування власників про проведені реєстраційні дії та подані заяви та т інше.

  Зокрема, передбачено надання витягу з Реєстру (з підписом і печаткою) про проведену державну реєстрацію прав. Воно формується держреєстратором в електронній формі, розміщується на веб-порталі Мін'юсту, а за бажанням заявника надається йому в паперовій формі на аркушах паперу формату А4 без використання спеціальних бланків.

  Витяг формується на основі записів Реєстру прав після внесення відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяжень, про об'єкти та суб'єктів цих прав і в ньому вказується:

1) індексний номер;

2) дата і час формування;

3) державний реєстратор;

4) підстава формування;

5) речові права, обтяження прав, державна реєстрація яких проведена;

6) відомості про об'єкт нерухомого майна.

  Передбачено повідомлення власника нерухомості про подачу заяви про дії щодо його майна. Держреєстратор невідкладно з моменту отримання такої заяви за допомогою програмних засобів ведення Реєстру повідомляє про заяву власнику. Повідомлення направляється на електронну пошту за умови, що вона вказана в Реєстрі. Держреєстратор повідомляє про тип заяви щодо майна, його реєстраційний номер, дату і час подачі, ПІБ заявника в електронному вигляді тільки при наявності в Реєстрі адреси електронної пошти власника.

  Власник не повідомляється в разі державної реєстрації прав в результаті вчинення нотаріальної дії за його безпосередньої участі, державної реєстрації права власності на підставі свідоцтва про право на спадщину або державної реєстрації припинення обтяження прав на нерухоме майно на підставі договору довічного утримання або спадкового договору.

  При цьому встановлено, що до зміни программного забезпечення Державного реєстру прав на нерухоме майно, держреєстратор буде повідомляти власника нерухомості через свою офіційну або особисту пошту.

 

Нотаріус Другої державноїнотаріальної контори

Харківськогорайону Харківської області    Н.Є.Соловйова