Веб-портал міста Люботин » Головна » За рік в Харківській області борги за газ зросли на 40%

 За рік в Харківській області борги за газ зросли на 40%
Автор: Chekardina   Додано:28 лютого 2017   Переглядів:863   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

За рік в Харківській області борги за газ зросли на 40%

 

Станом на 1 лютого 2017р. мешканці Харкова та області заборгували за газ понад 1,4 млрд. грн. Рік тому, сума боргу жителів регіону дорівнювала 1 млрд. грн.

 

Значне зростання боргів за газ пов’язане з подорожчанням палива. Гірше всього справи з розрахунками за спожитий газ в Харкові – борг 576 млн. грн., а також в Харківському та Дергачівському районах (відповідний борг 167 млн. грн. та 125 млн. грн.). Саме володарі великих помешкань в лідерах по формуванню боргів, адже навіть субсидії не завжди покривають значних витрат на опалення. Але є споживачі, які взагалі не квапились з оформленням державної допомоги

Наразі на Харківщині 40 тис родин мають борг за послуги газопостачання понад 3 тис. грн. та понад 2-х місяців не сплачували за спожитий природний газ.

«Зі сплачених споживачами за газ коштів 70% банк автоматично перераховує на рахунок НАК «Нафтогаз України». І саме від своєчасних розрахунків з цим постачальником залежить наявність палива для мешканців регіону», - зазначила начальник відділу розрахунків за газ ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Тетяна Харченко.

Тому, аби забезпечити поставки газу тим споживачам, які своєчасно за нього розраховуються, з початку поточного року ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» був вимушений надати доручення на відключення 1,5 тис боржників. Роботи з відключення боржників в Харківській області проводяться щоденно.

В разі, якщо споживач несанкціоновано відновив газопостачання, або не надав доступ для припинення подачі палива, газова компанія може припинити газопостачання механічним шляхом – від’єднавши газові мережі боржника від газорозподільної системи.

Щоб не накопичувати боргів і не бути відключеним від газопостачання, ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» радить своїм клієнтам своєчасно звертатись за отриманням державної допомоги – субсидії, використовувати сучасне та енергоефективне газове обладнання, контролювати витрати палива.

Напередодні опалювального сезону державний «Нафтогаз України» вже відмовлявся виділяти обсяги газу через борги споживачів. Тому, чи користуватиметься Харківщина блакитним паливом, залежить від своєчасних розрахунків самих споживачів газу.

 

 

Довідка: ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» здійснює постачання природного газу на території Харківської області (в т.ч. м. Харків) з 01 липня 2015р. Підприємство обслуговує більше 950 тис. побутових споживачів регіону, 3,7 тис. промислових та комунально-побутових об’єктів.