Веб-портал міста Люботин » Головна » 9 березня - День народження Великого Кобзаря

 9 березня - День народження Великого Кобзаря
Автор: Chekardina   Додано:9 березня 2017   Переглядів:1131   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

9 березня - День народження Великого Кобзаря

9 березня виповнюється 203 роки(9 березня за н. ст.) 1814 р.) від дня народження Великого поета, письменника, художника, громадського та політичного діяча, фольклориста, етнографа, члена Кирило-Мефодіївського товариства, Академіка Імператорської академії мистецтв

Шевченка Тараса Григоровича.

Творчість Шевченка стала новим етапом у розвитку естетичного мислення українського народу. Вона визначила на десятиліття вперед подальший поступ української літератури (не тільки поезії, а й прози і драматургії), прискорила український літературний процес.

Великий Кобзар підніс українську літературу до рівня найрозвиненіших літератур світу. У славній плеяді безсмертних класиків літератури геніальний співець українського народу по праву стоїть в одному ряду з такими титанами думки і слова, як Гомер і Шекспір, Гете і Байрон, Шіллер і Гейне, Пушкін і Толстой, Бальзак і Гюго, Міцкевич і Бернс, Руставелі і Нізамі, чия мистецька спадщина стала надбанням усього передового людства.

Тарас Шевченко - символ чесності, правди і безстрашності, великої любові до людини. Вся творчість великого Кобзаря зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Його думи, його пісні, його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів, виражав прагнення і сподівання всіх народів, всіх прогресивних людей світу.

Український народ шанує пам'ять свого видатного сина. З 1918р. щорічно відзначається День народження Т. Шевченка. По всій Україні встановлені пам'ятники поетові, відкриті музеї, його могилу оголошено заповідником, ім'я поета присвоєно учбовим закладам, науковим установам, театрам, вулицям, бульварам, площам, пароплавам тощо. Починаючи з 1962 р., щорічно присуджуються Державні премії України імені Т.Г. Шевченка в галузі літератури і мистецтва. Масовими тиражами друкуються його твори, перекладаються багатьма мовами. За рішенням ЮНЕСКО, ювілеї поета відзначалися майже в усіх державах світу. 

Світлий образ великого Кобзаря безсмертний, як і сам народ, що породив його. Завжди будуть жити могутня сила його таланту, проникливість і глибина його думки, мужність і ніжність його лірики, гострота і пристрасність його слова, мужність і пісенність його віршів, самовіддана любов його до своєї батьківщини, до свого народу.