Веб-портал міста Люботин » Головна » Поради населенню: Як діяти при виявленні хворого на кишкову інфекцію?

 Поради населенню: Як діяти при виявленні хворого на кишкову інфекцію?
Автор: Svetlana   Додано:28 квітня 2017   Переглядів:839   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Після госпіталізації хворого в стаціонар, необхідно провести заключну дезінфекцію квартири самостійно, згідно з інструкцією до дезінфекційного засобу, або можна викликати фахівців для повної дезінфекції житлового приміщення чи офісу. Якщо хворий залишається для лікування на дому, необхідно дотримуватися режиму, встановленому для кишкових інфекцій, у тому числі вірусної етіології:

1. Ізолювати хворого по можливості в окремій кімнаті, забезпечити особистим посудом, рушником, який потрібно міняти щодня. Хворий повинен суворо дотримуватися правил особистої гігієни, особливо після відвідування туалету.

2. Проводити 2 рази на день вологе прибирання приміщення (кімнати), у тому числі меблів з використанням деззасобів. Особливу увагу необхідно звернути на туалетну кімнату, не забувати обробляти ручки дверей, крани, зливні кнопки сантехніки.

3. Килими, м'які іграшки двічі прочистити щіткою, змоченою в дезінфікуючому розчині (противірусної концентрації) і прибрати з кімнати.

4. У подальшому, інші іграшки і посуд (після кожного прийому їжі) знезаражувати деззасобами (двічі на день), мити мильно-содовим розчином і ретельно прополіскувати.

5. Натільна і постільна білизна хворого підлягає щоденній заміні (до прання має перебувати в щільно закритому целофановому пакеті), а при забрудненні блювотними масами або фекаліями - обов'язковій дезінфекція (замочування в дезрозчині на 30-60 хвилин або кип'ятіння).

6. При попаданні блювотних мас, випорожнень на підлогу або предмети меблів - використовувати для прибирання ганчір'я, після чого вимити і продезінфікувати його, або викинути, упакувавши в окремий пакет.

7. Обідній стіл після кожного прийому їжі протирати деззасобом. Ганчір'я для посуду і інвентар для прибирання після прибирання знезаражують (можна шляхом кип'ятіння), доцільно використовувати одноразові серветки, ганчірки.

    Пам'ятайте, що основний шлях зараження вірусними діареями - контактно- побутовий, через руки. Головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом і не тільки після кожного відвідування туалету, перед приготуванням їжі, перед їжею, а й після повернення додому з роботи, прогулянок. А при наявності хворого в будинку, і після кожного контакту з ним (а так само з його одягом, постільною білизною, підгузками, іншими предметами) протягом 3-х хвилин із обов'язковою дезінфекцією спиртовмісткими шкірними антисептиками. І останнє на що необхідно звернути увагу: антибіотики не лікують жодну вірусну інфекцію, у тому числі рота-вірусні і норо-вірусні діареї. Приймати антибіотики при цих захворюваннях - це лише завдавати шкоди своєму організму. Як правило, вони пригнічують імунітет і вбивають нормальну корисну мікрофлору кишківника, а це сприяє затягуванню гострого періоду захворювання з подальшими ускладненнями в роботі шлунково-кишкового тракту