Веб-портал міста Люботин » Головна » З 1 квітня ціна газу для мешканців Харківської області складатиме 6,9579 грн. за кубометр

 З 1 квітня ціна газу для мешканців Харківської області складатиме 6,9579 грн. за кубометр
Автор: Svetlana   Додано:18 травня 2017   Переглядів:642   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

З 1 квітня ціна газу для мешканців Харківської області складатиме 6,9579 грн. за кубометр

  Ціна газу для населення регулюється державою. Тож, вона змінилась з 1 квітня в зв’язку з тим, що почав діяти затверджений Кабінетом Міністрів України новий порядок формування вартості палива.

 З квітня мешканці Харківської області оплачуватимуть 6,9579 грн. за один кубометр природного газу. 70% ціни отримуватиме державна компанія - «Нафтогаз України», ще 17% вартості палива становить податок на додану вартість. В новій ціні менш ніж на 0,08 грн. збільшилась вартість послуг постачальників газу, яка тепер складає 0,12 грн. Надавати послуги з поставки газу може будь-яка компанія, яка має відповідну ліцензію.

 Уряд регулює вартість послуг з постачання газу для залучання в цей сегмент ринку незалежних постачальників газу. «Не можливо створити ринок, коли вартість послуг постачальника нижче економічно обгрунтованого рівня – адже він несе ризик несвоєчасних розрахунків споживачів, має забезпечити роботу сервісів для своїх клієнтів, надати рахунки на оплату, сплатити банківську комісію за прийом платежів. Мабуть тому, жоден з незалежних постачальників не проявляв інтересу до поставок газу населенню регіону», - зазначив директор ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Павло Тиндик.

 Не зважаючи на спробу створити ринок серед незалежних постачальників, монопольне становище на рику займає НАК «Нафтогаз України». Саме ця компанія має забезпечити продаж газу для потреб населення його постачальникам, та отримує від цього 70% вартості палива для споживача.

Що стосується поставок газу в умовах боргів для населення та теплокомуненерго, то рішення про це і надалі приймає виключно «Нафтогаз».

   Довідка: ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» здійснює постачання природного газу на території Харківської області (в т.ч. м. Харків) з 01 липня 2015р. Підприємство обслуговує більше 960 тис. побутових споживачів регіону, 3,7 тис. промислових та комунально-побутових об’єктів.