Сайт міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО ! Ентеровірусні інфекції

 ОБЕРЕЖНО ! Ентеровірусні інфекції
Автор: Svetlana   Додано:23 травня 2017   Переглядів:2121   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Ентеровірусні інфекції являють собою групу інфекційних захворювань, що розвиваються при ураженні людини вірусами роду Enterovirus. Всі збудники ентеровірусних інфекцій відрізняються  стійкістю до заморожування  У фекаліях можуть зберігати життєздатність більше півроку. Резервуаром і джерелом ентеровірусних інфекцій є хвора людина або носій. Заразність відзначається на протязі тижнів і місяців, пік виділення збудника припадає на перші дні клінічних проявів. Ентеровіруси передаються за допомогою фекально-орального механізму, харчовим шляхом. Найчастіше зараження відбувається при вживанні в їжу забруднених вірусами овочів. Віруси потрапляють на овочі та фрукти при удобрені їх необеззараженними стічними водами. Деякі ентеровіруси виділяються з секретом слизових оболонок дихальних шляхів, що може сприяти реалізації аерозольного механізму передачі. Відзначаються випадки зараження контактно-побутовим шляхом (забруднені руки, предмети побуту, особистої гігієни). У разі зараження ентеровірусної інфекцією вагітної жінки можлива вертикальна передача збудника  дитині.  Природна сприйнятливість людини до ентеровірусами висока.

Симптоми ентеровірусних інфекцій

  Інкубаційний період ентеровірусних інфекцій може тривати 2-7 днів. Клініка захворювання настільки різноманітна, що можна припустити присутність кількох різних патологій. Найпоширеніші ознаки: інтоксикація, підвищення температури, катаральна та абдомінальна симптоматика.

При гострому початку лихоманка може швидко наростати і досягати 39-40 градусів, після чого зберігається протягом кількох днів, супроводжується симптомами загальної інтоксикації (слабкість, головний біль, міалгії, можлива блювота і нудота центрального генезу). Може відзначатися діарея. Лихоманка може протікати хвилеподібно, в особливості при рецидивуючому перебігу інфекції.

Серозні менінгіти є найбільш поширені і важкі форми ентеровірусної інфекції. Як і всяке запалення мозкової оболонки, характеризується позитивними менінгеальними симптомами: ригідність потиличних м'язів, симптоми Брудзинського і Керніга. Пацієнти зазвичай апатичні, мляві, може відзначатися підвищена чутливість до світла, звуків. Іноді відзначають судоми, психоемоційне збудження, свідомість, як правило, збережено. Менінгеальна симптоматика і підвищена температура тіла зберігається звичайно не більше 4-7 днів

Ентеровірусна діарея (або вірусний гастроентерит) характеризується багаторазовою  діареєю на фоні субфебрилітету, рідше – лихоманки. Відзначається біль у животі  зі здуттям, може відзначатися блювота. Нерідко симптоматика сполучається з катаральними явищами. Може виявлятися гепатоліенальний синдром. Захворювання зазвичай триває від кількох днів до двох тижнів.

 Ентеровірусна інфекція може проявлятися у вигляді енцефаліту, безжовтяничного гепатиту, лімфаденітів різних груп лімфовузлів, вражати серцеву сумку (перикардит), брижі кишечника, провокувати розвиток других захворювань.

Ускладнення ентеровірусних інфекцій

  Ентеровірусна інфекція, що протікає у формі менінгіту, менінгоенцефаліту, енцефаломіокардіта новонароджених, може ускладнитися набряком мозку, епілептоідними припадками, психічними розладами. Важке протікання інфекції може сприяти розвитку пневмонії, гострої дихальної недостатності.

Прогноз при ентеровірусних інфекціях

   Ентеровірусні інфекції переважно протікають легко, або в среднетяжелой формі, видужання настає в терміни від кількох днів, до 2-3 тижнів. Прогноз погіршується в разі важкого перебігу, розвитку ускладнень. Деякі ускладнення ентеровірусної інфекції (в основному з боку нервової системи) можуть закінчитися летальним результатом, або залишити після себе непереборні функціональні порушення.

Профілактика ентеровірусних інфекцій

 Загальна профілактика ентеровірусних інфекцій включає заходи по контролю над забрудненням об'єктів навколишнього середовища (особливо прудів) каналізаціонними відходами, дотриманням санітарно-гігієнічних вимог при знешкодження стічних вод, надання населенню харчових продуктів належною мірою епідемічної безпеки.

Індивідуальна профілактика полягає в строгому дотриманю правил:

-особистої гігієни,

-питного режиму,

-купання у водоймищах,

-обробки, зберігання, приготування і вживання харчових продуктів,зокрема, овочів та фруктів.

Специфічних заходів профілактики ентеровірусних інфекцій не розроблені.

В осередку інфекції проводиться комплекс дезинфікуючому заходів.

 

Виконавець:  лікар епідеміолог

Люботинського міського лабораторного

відділення

І.В. Білецька







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.