Веб-портал міста Люботин » Головна » ОБЕРЕЖНО - грибний сезон розпочався!

 ОБЕРЕЖНО - грибний сезон розпочався!
Автор: Svetlana   Додано:8 червня 2017   Переглядів:786   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 В Україні зустрічається  близько 80 видів небезпечних для здоров‘я грибів, із них близько 15 видів становлять досить серйозну загрозу для життя. Отрута деяких  грибів, наприклад, „блідної поганки”, настільки сильнодіюча, що всього один гриб може  позбавити життя кількох людей. Симптоми отруєння можна відчути дуже швидко,( але вони можуть з‘явитись і на третю добу). З‘являється головний біль, нудота, блювання, пронос, галюцинації. Якщо є підозра на отруєння грибами, треба негайно викликати лікаря .До його приходу, не гаючи не хвилини, потерпілому потрібно промити шлунок,   він повинен випити велику кількість теплої підсоленої води і, надавлюючи пальцями на  корінь язика, викликати блювання. Дану процедуру потрібно проводити, доки „промивні  води” не будуть чистими. Ні в якому разі не можна вживати їжу, приймати ліки, бо це може прискорити всмоктування отруйних речовин до організму.

 Щоб не отруїтися грибами, краще взагалі їх не їсти. Якщо ж ви прихильники „тихого полювання” ,то збирайте лише ті гриби, в яких ви на 100% впевнені, що вони  їстівні. Але й тут є нюанси: гриби всмоктують всі речовини підряд із того ґрунту, на якому ростуть, тому, збираючи навіть  стовідсоткові їстівні гриби, зважайте на екологічні умови  навколишнього середовища і найголовніше – пам‘ятайте: не існує надійних  домашніх засобів для визначення отруйних грибів і не варто вірити в те,  що цибуля або срібло змінюють колір у відварі, де був отруйний гриб. Ні в якому разі не можна їсти гриби у сирому вигляді. Не купуйте гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих або на ринку, у місцях стихійної торгівлі або просто з рук.

 Батькам варто пояснити дітям ознаки їстівних та отруйних грибів. Зібрані дітьми гриби варто ретельно переглянути. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самим готувати  страви з грибів. Крім того, деякі види грибів можуть у дорослих серйозних отруєнь і не викликати, а діти можуть померти. Було б краще , якби ви і ваші діти взагалі не збирали і не вживали грибів. Від цього ви нічого не втратите , а  от собі й своїм  близьким збережете найцінніше, що у вас є – ЗДОРОВ‘Я!

 

Завідуючий Люботинським

міським лабораторним відділенням

Мінін В.А.