Веб-портал міста Люботин » Головна » ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» повернув до бюджету 173 млн. гривень невикористаних субсидій на газ

 ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» повернув до бюджету 173 млн. гривень невикористаних субсидій на газ
Автор: Svetlana   Додано:19 липня 2017   Переглядів:676   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

 

ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» повернув до бюджету 173 млн. гривень невикористаних субсидій на газ

ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» станом на 1 червня повернуло до бюджету 173,6 млн. грн. невикористаних субсидій на газ. Таким чином, 71 тис. субсидіантів, які економно використовували паливо, можуть звернутись до Управління соціального захисту для монетизації частини заощаджень. Однак, ще 31 тис. субсидіантів за підсумками опалювального сезону накопичили борги за газ. Крім того, держбюджет заборгував компанії більше 1 млрд. грн.

Для тих споживачів, які економно споживали паливо на індивідуальне опалення, держава передбачила можливість часткового повернення зекономлених субсидій на газ. Кожен споживач, який не використав всю суму нарахованої субсидії на індивідуальне опалення, має право на звернення із заявою до Управління соціального захисту і повернення коштів у межах вартості 100 кубометрів газу. Тобто - не більше 695,79 грн. Мешканцям регіону, які мають заборгованість, ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» рекомендує в найкоротші терміни сплатити за газ.

«Є кілька причин, чому після закінчення опалювального сезону мешканці регіону - субсидіанти мають борги за газ. І щоб надалі отримувати паливо в безперебійному режимі, таким споживачам необхідно в термін, зазначений в платіжці - оплатити заборгованість», - зазначила начальник відділу розрахунків ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» Тетяна Харченко.

З детальною інформацією щодо розрахунку суми невикористаної субсидії на газ, яка повернута до бюджету, і зі станом особового рахунку, клієнти ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» можуть ознайомитись в особистих кабінетах на сайті 104.ua. Основні причини заборгованостей споживачів - субсидіантів, що виникли за підсумками опалювального сезону, це:

  • наявність непогашеного боргу, який був у споживача на дату призначення субсидії;
  • несплата власними коштами за газ, використаний в травні, коли субсидія не діяла;
  • розмір субсидії не повністю покривав витрати домоволодіння на газ, а споживач не платив коштами необхідну частину вартості газу.

Повернення ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» до державного бюджету невикористаних субсидій за газ, здійснювалося відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 534 від 23 серпня 2016 року.

 

Однак, заборгованість державного бюджету за спожитий пільговиками і субсидіантами Харківщини природний газ, станом на 01.07.2017р., склала 1,1 млрд. грн. Ще 1,6 млрд. гривень заборгованості за газ не сплатили мешканці регіону.

 

Довідка: ТОВ «ХАРКІВГАЗ ЗБУТ» здійснює постачання природного газу на території Харківської області (в т.ч. м. Харків) з 01 липня 2015р. Підприємство обслуговує більше 960 тис. побутових споживачів регіону, 3,7 тис. промислових та комунально-побутових об’єктів.