Веб-портал міста Люботин » Головна » Аліменти на дитину: нове у законодавстві

 Аліменти на дитину: нове у законодавстві
Автор: Svetlana   Додано:19 липня 2017   Переглядів:776   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

  8 липня 2017 р.  вступили в силу зміни до Сімейного та Цивільного процесуального кодексів, які  посилюють захист права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів.

  Відповідно до змін, аліменти є власністю дитини. Той із батьків, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Платник вправі перевірити цільове використанні цих коштів. Неповнолітня дитина має право і на самостійне одержання аліментів. Якщо раніше мінімальний розмір аліментів на дитину складав 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то даний закон підвищує рівень виплат до 50%.

  Зазначимо, що для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум з 1 травня складає 1426 гривень, з 1 грудня — 1492 гривні. Відповідно, мінімальні аліменти для малюків становитимуть 713 грн з травня і 746 грн з грудня.  Прожитковий мінімум для дітей віком від 6 до 18 років:  з 1 травня - 1777 гривень, з 1 грудня - 1860 гривень, тобто,  виплати на дітей цього віку складатимуть щонайменше 889 грн з 1 травня і 930 грн з 1 грудня.

 Стягнення аліментів здійснюватиметься у порядку наказного провадження, що спрощує механізм ухвалення судового рішення. Тобто, нове законодавство не вимагає подачі позовної заяви, достатньо подати заяву про видачу судового наказу, яку суд зобов`язаний розглянути протягом трьох днів та видати наказ. Заява подається за місцем реєстрації або фактичного проживання особи, яка подає заяву. Тобто, якщо мама мешкає у м. Люботин, саме до Люботинського міського суду Харківської області вона подає відповідну заяву.

 У порядку наказного провадження можна просити ¼ від доходів на одну дитину, 1/3 на двох, ½ на трьох и більше дітей. При цьому, розмір аліментів не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку.

   У разі несвоєчасної сплати аліментів стягується пеня 1% від суми за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості. Платник аліментів  має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів.

 

Інформацію підготовлена працівниками

Люботинського бюро павової допомоги

 м. Люботин, вул. Слобожанська, 41/2

тел. 741-40-32