Веб-портал міста Люботин » Головна » Черевний тиф і паратифи А і В

 Черевний тиф і паратифи А і В
Автор: Svetlana   Додано:20 липня 2017   Переглядів:8763   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

  Черевний тиф і паратифи А і В - гострі інфекційні хвороби бактеріальної природи. Збудники черевного тифу і паратифів А і В відносяться до сімейства кишкових бактерій роду сальмонели.

  Оптимальна температура розвитку тіфопаратіфозних бактерій 37 ° С, але вони можуть розвиватися і при 25-40 ° С. Ці бактерії витримують нагрівання до 50 ° С протягом 60 хв, до 58-60 ° С - 30 хв, до 80 ° С - 10-15 хв., При 100 °с гинуть миттєво.

  З організму хворої людини збудники цих інфекцій виділяються в зовнішнє середовище разом з випорожненнями, сечею і слиною. Для цих інфекцій характерні контактно-побутовий, водний і харчової фактори передачі.
   Збудники черевного тифу і паратифів порівняно довго зберігають життєздатність у харчових продуктах. Ці бактерії залежно від виду продукту та умов його зберігання можуть залишатися життєздатними в ньому протягом декількох днів, місяців і навіть років. Зараження збудниками черевного тифу та паратифів вкрай небезпечно, так як в окремих продуктах ці збудники можуть не тільки довгостроково зберігатися, але й розмножуватися.
   Для тіфопаратіфозних захворювань характерна сезонність: найбільша кількість випадків реєструється в літньо-осінній період. Це пояснюється тим, що в цей період умови для виживання і розмноження бактерій у зовнішньому середовищі, в тому числі і в харчових продуктах, найбільш сприятливі.
   Інкубаційний період при черевному тифі може тривати від 7 до 28 днів, а при паратифах - від 2 днів до 2 тижнів. Виділення збудників з організму хворого починається з кінця інкубаційного періоду в розпал хвороби. Хвороба починається поступово: з'являється втома, нездужання, головний біль. Температура підвищується також поступово і до кінця першого тижня хвороби досягає 39-40 ° С. Починаючи з четвертого тижня, температура поступово падає, і хворий починає одужувати. Іноді хвороба протікає в легшій формі (частіше при паратифі або в осіб, імунізованих проти черевного тифу). Велика частина перехворіли звільняється від збудників, але 3-5% залишаються носіями на тривалий термін, а деякі - на все життя (хронічні бактеріоносії). Хронічні бактеріоносії є основними джерелами інфекції.

Начальник Люботинського

міського відділу

Ільченко О.С.