Веб-портал міста Люботин » Головна » Про стан захворюваності кором , заходи щодо недопущення виникнення епідускладнень

 Про стан захворюваності кором , заходи щодо недопущення виникнення епідускладнень
Автор: Svetlana   Додано:28 липня 2017   Переглядів:787   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Про стан захворюваності кором , заходи щодо недопущення виникнення епідускладнень

 

  Елімінація кору та краснухи залишається одним із світових пріоритетів забезпечення високоякісного інтегрованого епідеміологічного нагляду.

  За даними ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України» в Україні розпочався черговий епідемічний підйом захворюваності кором. За 5 місяців 2017 року зареєстровано 483 випадки кору, з них 386 (80,0%) серед дітей до 17 років, у тому числі 20 дітей до року. Захворюваність зареєстрована в 10 областях України та           м. Києві, найбільше випадків зареєстровано в Івано-Франківській (267) та Одеській (177) областях. Зареєстровані групові захворювання та летальний випадок у не щепленої дитини від ускладнення – корової пневмонії.

  На території Харківської області за 6 місяців поточного року випадків кору не зареєстровано, однак ситуація є прогностично несприятливою. Активізація епідемічного процесу очікується у серпні-вересні після закінчення курортного сезону та повернення населення з неблагополучних щодо захворюваності на кір територій України. Формування нових організованих колективів (серед студентів, учнів технікумів та ін.), наявність великої кількості осіб з відсутністю протикорового імунітету, незадовільний стан імунізації як дитячого так і дорослого населення, зростання кількості осіб з груп ризику (роми, біженці, переселенці), у яких відсутні відомості про щеплення проти кору є надзвичайними факторами ризику щодо розповсюдження корової інфекції на території області.

  Аналіз захворюваності на кір у Харківській області свідчить про періодичну циклічність епідемічного процесу. Роки підйому захворюваності змінюються роками епідемічного спаду. Останній епідемічний підйом захворюваності відмічався у 2014 році, коли захворюваність у порівнянні з 2013 роком зросла у 7,1 рази (128 випадків проти 17, інт. пок. 4,69 проти 0,62 при середньому по Україні 5,08). Питома вага дітей до 17 років у загальній захворюваності складала 50,0%, з них діти першого року життя майже 10%. У 88 хворих діагноз підтверджено лабораторно (68,8%), у 40 – клінічно (31,2%). Щеплені проти кору були лише 19,5% хворих, не щеплені 80,4%. Розповсюдженню кору на території області, зокрема у м. Харкові, сприяло залучення до епідпроцесу осіб ромської меншини (49

осіб) – 38,3%  від загальної кількості  хворих, внаслідок відсутності щеплень, міграційних процесів і тісних родинних контактів в містах проживання ромської діаспори.

  Було зареєстровано групове захворювання (6 вип.) по КЗОЗ «Центр медичної допомоги та медицини катастроф», у тому числі 5 випадків серед медичного персоналу та 1 серед пацієнтів.

  У 2015 році захворюваність кором знизилась у 128 разів, зареєстровано 1 випадок (інт. пок. 0,04) по м. Харкову. Захворіла неорганізована дитина віком 4 роки. Від лабораторного обстеження на кір батьки дитини відмовились, діагноз встановлено клінічно. Проти кору дитина не щеплена через відмову батьків.

У зв’язку з високою контагіозністю вірусу кору  поріг колективного імунітету є дуже високим, тому для припинення циркуляції вірусу необхідним є дуже високий (95%) рівень охоплення щепленнями. За даними КЗОЗ Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня за 6 місяців поточного року в області було щеплено вакциною КПК дітей у віці 1 року 46,6% від запланованих, у віці 2 роки і старше – 27,0%, ревакцинація у віці 6 років – 46,1%, 7 років і старше – 28,0%.

  На сьогодні, в умовах зростання захворюваності на кір в Україні та низький прошарок вакцинованих дітей ймовірність виникнення захворюваності на кір дуже велика. 

  Надійним і ефективним методом профілактики кору є вакцинація.

 В Україні вакцинація проти кору входить до календаря обовязкових профілактичних щеплень.Її проводять дітям віком 12 місяців,які не маютьмедичних протипоказань та не хворіли на кір.Друге щеплення проводятьу віці 6 років(перед школою).

  Висновок очевидний - щеплення робити треба своєчасно і в обов'язковому порядку! 

  В КЗОЗ «ЦПМСД » (м.Люботин,вул.Шевченко,15) вакцина проти кору, краснухи,епідемічного паротиту в достатній кількості (виробник Бельгія). Запрошуємо  дітей на щеплення.

  Дітям,що не вакциновані проти кору,паротиту чи краснухи за віком у 12 місяців та 6 років, щеплення починають робити у будь –якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів.Дитина має отримати дві дози з дотриманням між ними мінімального інтервалу введення.

   Шановні батьки!!!    Здоров`я  дітей в Ваших руках.

  Лікар епідеміолог Люботинського

  міського лабораторного відділення

 Білецька І.В.