Бруцельоз
Автор: Svetlana   Додано:3 серпня 2017   Переглядів:640   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Бруцельоз – захворювання інфекційного характеру, що вражає кістково-суглобовий апарат, статеву та нервову системи організму. Причиною захворювання завжди є бактерії Brucella. Вони відрізняються підвищеною стійкістю, так як можуть існувати у воді більше місяця, в сирому м’ясі – до 3 місяців (у засоленому м’ясі майже місяць), в молоці – близько 40 днів, у бринзі – 2 місяці, вовни – до 4 місяців. З цієї причини бруцельоз вважається професійним захворюванням, найбільше йому схильні м’ясники, ветеринари і фермери. Між людьми бактерії не передаються, тільки від тварини до людини.

Первинні прояви захворювання наступають відразу ж після того, як в організм проникне від 10 хвороботворних мікроорганізмів і розвиваються у перші 7 днів після зараження, але буває і так, що інкубаційний період затягується аж до 1-2 місяців. Основні шляхи, по яких інфекція потрапляє в організм:

  • Слизові оболонки;

  • Невеликі подряпини і порізи на шкірі;

  • Дихальні шляхи;

  • Органи травлення;

Інфекція проникає в організм людини найчастіше через дихальні шляхи, механічні пошкодження шкіри і слизових оболонок, а також через слизові оболонки органів травлення. Через лімфатичні шляхи інфекція проникає в лімфатичні вузли, в яких вона розмножується і періодично просочується в кров.

Гострий

Найважливіший симптом гострого бруцельозу у людини це лихоманка (від 39 до 40оС). При цьому хворий з температурою тіла 39oC відчуває себе нормально, може читати і дивитися телевізор. Така форма захворювання не становить небезпеки для життя і завжди, навіть без відповідного медикаментозного лікування, вона закінчується одужанням людини.

Хронічний

Хронічний бруцельоз завжди супроводжується синдромом загальної інтоксикації (болить голова, з’являється загальна слабкість). До загальних симптомів відносять невисоку, але стійке підвищення температури тіла, погіршення сну, зниження активності, запальності та погіршення апетиту. Крім того, у хворих відзначається ураження статевої та нервової систем, а також ураження суглобів.

Найчастіше хронічна форма проявляється через суглобовий та м’язовий біль. Причому уражаються головним чином великі суглоби (тазостегнові, ліктьові, колінні). Проявляється це через припухлість та обмеження рухливості суглобів, але шкіра на них не змінює свого кольору.