Сайт міста Люботин » Головна » Як запобігти захворюванню на сальмонельоз

 Як запобігти захворюванню на сальмонельоз
Автор: Svetlana   Додано:20 жовтня 2017   Переглядів:98   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Як запобігти захворюванню на сальмонельоз

   Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини. Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом, переважно харчовим шляхом. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

  Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, яєць, особливо коли додаються в різні страви сирими (наприклад, в домашній майонез, соус, крем, пудинг). Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

   Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів. Захворювання починається гостро з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок. Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі продовжують виділяти збудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщо бактеріоносійство затягується більше трьох місяців, його визнають хронічним. Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила: - сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо; - яйця перед вживанням слід ретельно вимити. Чим свіжіше яйце, тим менше ймовірність розмноження в ньому сальмонел. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дезінфікуючі засоби для рук; - не допускайте змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня; - не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі; - під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м'ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби.

 

Начальник Люботинського

міського відділу Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С.







   Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.