Веб-портал міста Люботин » Головна » У місті Люботині на базі Люботинського навчально-виховного комплексу № 2 упроваджується освітній проект «На крилах успіху»

 У місті Люботині на базі Люботинського навчально-виховного комплексу № 2 упроваджується освітній проект «На крилах успіху»
Автор: Svetlana   Додано:1 листопада 2017   Переглядів:823   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 2)

  На підставі угоди з Інститутом педагогіки Національної академії педагогічних наук України освітній процес у  1-Б класі Люботинського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний закладі І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» № 2 Люботинської міської ради Харківської області (директор Козоріз А.В.) організовано за освітнім проектом «На крилах успіху», що реалізується в межах дослідно-експериментальної роботи Всеукраїнського рівня (наказ Міністерства освіти і науки України № 1204 від 19.08.2017). Навчання у 1-Б класі здійснює вчитель вищої категорії, «старший учитель» Глущенко Ольга Олександрівна. У практику упроваджуються інноваційні підходи до особистісного розвитку дитини, зокрема, дитиноцентризм, навколо якого вибудовується гуманна педагогіка із особистісною орієнтацією навчання, а, відповідно, й діяльнісним підходом до його організації та компетентнісним – до визначення освітніх результатів.

  Навчання здійснюється за експериментальним планом (наказ Міністерства освіти і науки України №189 від 07.02.2017), в якому вперше в Україні зроблено крок до зменшення навчального навантаження на дитину. Так за рахунок інтеграції та зняття дублювання змісту кількість навчальних предметів зменшено до шести: українська мова, іноземна мова, математика, всесвіт, арт-технології, фізична культура.

  Особлива увага надається вивченню математичних дисциплін, формуванню математичного мислення, на чому неодноразово у своїх виступах акцентувала увагу Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

  Уперше в Україні пропонується навчання за інтегрованими, дворівневими (базовий і розширений рівні) програмами (лист Міністерства освіти і науки України №1/11-847 від 02.02.2017 р.), а також оригінальними сучасними навчальними посібниками і дидактичними матеріалами.

 

У місті Люботині  на базі Люботинського навчально-виховного комплексу № 2 упроваджується освітній проект «На крилах успіху»

  Головна відмінність  експериментальних програм у тому, що в рамках кожного блоку проводиться не урок, а заняття, яке триває 37 хвилин. Усі заняття інтегровані, підпорядковані одній темі. На кожному занятті присутні лаксики (вигадані чоловічки), яких діти мають навчити, навчившись самі.

  Учитель Глущенко О.О. зазначає: «Ми разом: учні, батьки, я - у проекті. Поступово ми звикаємо до нових підходів у процесі навчання. Діти і батьки задоволені наповненням та оформленням посібників: яскраві малюнки, предметні картинки, фотографії,цікаві пізнавальні завдання, логічні вправи, лабіринти, завдання для роботи в парах – все це активізує роботу дітей, створює ситуацію успіху під час виконання завдань. Діти із задоволенням виконують завдання на об’єднання об’єктів, порівняння, зіставлення; домальовують, доповнюють, вилучають зайве. Учні мають можливість працювати простим олівцем, ручкою, кольоровими олівцями, що цікаво і доступно дітям цього віку. Учні добре запам’ятали імена лаксиків, «спілкуються» з ними під час виконання завдань, «вчать» їх. Учні не бояться говорити, відповідати на питання, ставлять запитання, шукають  способи вирішення проблеми. Батьки організували ігрову зону у класній кімнаті для відпочинку та розваг дітей під час перерв. Адекватно сприймають навчання за новими програмами, допомагають вчителю  у проведенні квестів та ознайомлювальних екскурсій».

Приємно, що серед шести закладів освіти Харківської області до реалізації Всеукраїнського проекту «На крилах успіху» залучився і педагогічний колектив Люботинського навчально-виховного комплексу № 2. І це, безумно, завдяки директору Козорізу А.В., який розуміє необхідність змін,  творчому учителю Глущенко О.О., який здатний до інновацій та небайдужим батькам, які хочуть, щоб їх діти навчалися у Новій українській школі. Успіхів Вам у навчанні та вихованні маленьких українців!

В.В. Стрілець, начальник відділу освіти