Вірусні гепатити
Автор: Svetlana   Додано:2 листопада 2017   Переглядів:1592   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Вірусні гепатити - найпопулярніші і страшні інфекційні хвороби для людини. Вони дуже різняться між собою, оскільки викликаються різними вірусами, але все ж мають спільну рису – ураження печінки людини та її запалення. Тому часто різні вірусні гепатити називають одним поняття «жовтяниця».

Види гепатиту: Вірусні гепатити можуть класифікуватися за багатьма показниками: по тривалості перебігу (гостра, підгостра та хронічна форми), по важкості перебігу (важкий, середній, легкий), по локалізації ураження (паренхіматозний, мезенхімальних, вогнищевий).

Гепатит А (хвороба Боткіна) - найпопулярніша форма вірусного гепатиту. Від моменту зараження до походження перших показників проходить від 7 до 50 днів. З усіх форм гепатит А – найбільш прогнозований. Він не викликає важких наслідків і закінчується мимовільно, без активного втручання. Лікування проводиться в стаціонарі. Під час лікування рекомендується постільний режим, особлива дієта і препарати для захисту печінки. Найбільше гепатит А поширений в країнах з низькими санітарними та гігієнічними умовами життя. Передається через їжу, воду та побутові контакти людей.

Гепатит В (сироватковий гепатит) – набагато страшніше захворювання, яке дуже сильно вражає печінку. Зараження відбувається через кров або статевий контакт. Гепатит В, в основному, проявляється також, як і хвороба Боткіна.

Гепатит С є найбільш важким захворюванням. Може розвиватися у будь-якої людини, але частіше зустрічається у молодого покоління. Заразитися цим захворюванням можна через переливання крові або через нестерильні шприци. Гепатит С може призвести до циррозу печінки і раку. При поєднанні з іншими формами людина може померти.

Гепатит D не може розмножуватися в організмі відособлено, цим він і відрізняється від інших форм. Це несамостійна хвороба, а ускладнений перебіг гепатиту В.

Гепатит Е схожий на гепатит А, але на відміну від інших форм, вражає не тільки печінку, але і нирки. Поширений в жарких країнах і країнах з нехорошим якістю водопостачання.

Гепатит G схожий на вірусний гепатит С, але поряд з цимвін не такий страшний.

Симптоми: Перші симптоми вірусного гепатиту з'являються лише після завершення інкубаційного періоду. Цей період у різних форм вірусного гепатиту різний. Тривалість періоду залежить від того, як багато часу потрібно вірусу щоб пристосуватися в організмі людини і почати розмножуватися. Далі протягом вірусного гепатиту може проходити в трьох формах: гострої, хронічної і безсимптомній. Найстрашніша хронічна форма. Тяжкість перебігу може теж бути різною, в залежності від ураження печінки: легка, среднетяжелой, важка форми вірусного гепатиту.

Загальні симптоми всіх форм вірусного гепатиту - нездужання. Але в кожної форми існують свої симптоми.

Симптоми вірусного гепатиту А сильно залежать від віку людини. Чим старше пацієнт, тим складніше протікає хвороба. Нерідкі симптоми гепатиту А в чому схожі із звичайним грипом - гарячка, озноб, головний біль, болі в суглобах, слабкість і поява шкірних висипань. Також погіршується апетит і з'являється блювота і діарея. До того ж темніє сеча і знебарвлюється кал. Перехворіли гепатитом А володіють на все життя імунітетом протии нього.

Симптоми гепатиту В схожі багато в чому з симптомами гепатиту А, але інкубаційний період тут вже більше. При гострому перебігу можуть бути відсутніми симптоми захворювання, ну а якщо вони є, то протікають, як і при гепатиті А. Характерні симптоми - нудота, блювання, біль у правій верхній частині живота, лихоманка, головний біль, біль у суглобах. Далі відбувається потемніння сечі, знебарвлення калу, з'являється слабкість, з'являються висипання, зростає печінка і селезінка.

При гепатиті С ще більше інкубаційний період. Тут руйнується печінка без всяких проявів хвороби. При гострому перебігу гепатиту С властиві: болі в суглобах, слабкість, розлад травлення, нудота, блювання.

Всі інші форми (D, E, G) схожі за симптомами з минулими. 

Начальник Люботинського

міського відділу

ІльченкоО.С.