Веб-портал міста Люботин » Головна » Медична реформа в Україні

 Медична реформа в Україні
Автор: Svetlana   Додано:13 листопада 2017   Переглядів:726   Категорія - [Головна, Правова освіта населення]
 
 (голосів: 1)

Медична реформа в Україні

 

  З 1 січня 2018 року набирає чинності Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Закон вводиметься в дію поетапно та запроваджує реформу охорони здоров`я.

З 2018 року українці самі обиратимуть собі лікаря – терапевта, педіатра, сімейного лікаря. З ним напряму зможуть підписувати договори про намір лікуватися саме у нього. Таким чином зникне прив`язка людей до лікарень за місцем прописки. Лікаря можна буде вільно змінити. Лікування у сімейного лікаря, а також базові аналізи будуть безкоштовними. У 2018 році на одного пацієнта для первинної допомоги держава виділятиме 370 грн., а у 2019 – 450 грн.

Для полегшення вибору лікаря, Міністерством охорони здоров’я запроваджується електронна система E-Health, де збиратимуться данні про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність. На основі цих даних згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які зможуть орієнтуватись пацієнти у своєму виборі.

Проте необхідно встигнути потрапити до свого спеціаліста, адже лікарі будуть мати обмежену квоту на обслуговування певної кількості пацієнтів, і варто не спізнитися домовитись з фахівцем.

Для того, щоб вибрати потрібного лікаря необхідно буде підписати із ним відповідну декларацію про вибір лікаря.

Лікар не має права відмовитись підписувати відповідну декларацію, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму. Якщо лікар вичерпав свій ліміт на приписаних пацієнтів, він не зможе підписати декларацію з пацієнтом.

Якщо пацієнта не задовольняє робота лікаря, він має право змінити лікаря автоматично шляхом підписання декларації про вибір іншого лікаря. Факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього.

Додаткову інформацію стосовно медичної реформи можна оглянути на офіційному сайті МОЗ.

Безкоштовними будуть первинна, екстрена допомога, ведення вагітності і пологи.

Ціни на медичні послуги в лікарнях за кілька років мають бути однакові, де б вони не знаходились.

За роз`ясненням законодавства, наданням правової інформації, іншою правовою допомогою можна звернутися до Люботинського бюро правової допомоги за адресою: м.Люботин, вул. Джерелянська, 2, оф 2. Телефони:  741-40-32.