Небезпечна вода
Автор: Chekardina   Додано:27 листопада 2017   Переглядів:712   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

 Небезпечна вода

 

     Споконвіку колодязна і джерельна вода в народі вважалася чистою і іноді  цілющою.  Тому усвідомити той факт, що вода з джерела, яким користувалися  ще діди-прадіди,   тепер  може завдати шкоди, людям буває складно. А причина  сучасної небезпеки  криється в нітратах, які потрапляють в грунтові  води  в  результаті  людської життєдіяльності. З шкільних уроків ми знаємо, що нітратами  називаються  солі азотної кислоти. Ці речовини оточують нас всюди.  Вони містяться  навіть в людському організмі і його виділеннях. Але у великій концентрації  нітрати  стають  смертельно небезпечними. Ще до 2008-2009 роках таке захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія, вітчизняними лікарями взагалі не розглядалося.   Та і сьогодні багато хто не знає, що це таке і чому виникає.  Між тим,  як тепер  з'ясовується, саме від цей недуги в сільській місцевості на протязі багатьох  років  помирали немовлята.

У Харківській  області  черговий   випадок  отруєння  нітратами   зареєстрований  в Валківському районі 19 жовтня 2017року.  Для приготування   молочних сумішей батьки використовували воду з власного колодязя, де вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію у 2,3 рази. У зв’язку з різким погіршенням здоров’я дитина знаходилась на стаціонарному лікуванні у Харківській обласній дитячій клінічній лікарні №1.

Фахівці ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» постійно здійснюють моніторинг якості води громадських та індивідуальних колодязів в місцях проживання дітей до 3-х років. Так,  на даний час   в місті Люботин обстежено 143  колодязя, з них 74 не відповідають вимогам  ДСанПіНу 2.2.4.171.10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом нітратів, кольоровості, каламутності, жорсткості та залізу.

       Важливо нагадати, що лабораторні дослідження (на вміст нітратів) питної води  із колодязів, яку використовують для питних  потреб вагітні  жінки, діти до 3-х років  та для приготування молочних  сумішей  дітям  до 1 року  життя  в Люботинському  міському лабораторному відділенні  проводяться  безоплатно.

Не відповідність проб води за вмістом нітратів може свідчити про забруднення води органічними речовинами.
Вплив нітратів на організм людини полягає у тому, що надходячи до травного каналу з водою, вони під впливом кишкової мікрофлори відновлюються в нітрити. Останні потрапляють у кров і блокують гемоглобін шляхом утворення метгемоглобіну, що не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його. Отже, що більше гемоглобіну перетворилося на метгемоглобін, то менша киснева ємкість крові.
Якщо нітрати надходять в організм дорослих у надмірних, але не дуже високих дозах, концентрація метгемоглобіну збільшується незначно. Це майже не позначається на стан здоров'я, проте у хворих на анемію або серцево-судинні захворювання можуть посилитися прояви гіпоксії.
Однак у немовлят та дітей, особливо першого року життя, спостерігається дефіцит ферментів, які перетворюють метгемоглобін, що призводить до його накопичення. Саме тому, що менша дитина, то тяжче перебігає хвороба. У разі накопичення метгемоглобіну знижується насичення артеріальної крові киснем, виникає кисневе голодування. Якщо кількість метгемоглобіну перевищує 50% від загальної кількості гемоглобіну, організм може загинути від гіпоксії центральної нервової системи. Симптоми отруєння у дітей проявляються у вигляді посиніння рук, стоп та ділянок навколо рота («блакитний синдром немовлят»). У дуже важких випадках з’являються задишка, головний біль, слабкість, нудота, блювання, судоми м’язів обличчя, відсутність координації рухів, зниження артеріального тиску, втрата свідомості, кома.

Підвищений вміст нітратів у воді сприяє підвищенню ризику щодо онкологічної захворюваності населення.

Те ж саме стосується і періоду грудного вигодовування. Організму матері  забруднення води начебто не шкодить,а ось малюк отримує з  материнським молоком смертельну дозу для себе. На жаль, хоча ця проблема відома не один рік і лікарі  постійно попереджають про неї населення, через халатність батьків отруєння грудних дітей триває.

 Так в 2013 році в Харківській області було зафіксовано 5 випадків, в 2014 - 3 випадки, в 2015 – 2 випадки захворювання., в 2016 році – 1 випадок.  Лише завдяки лікарям реаніматологам усіх дітей вдалося врятувати.

   Звідки ж беруться нітрати в колодязях і джерелах? Джерело номер один:- мінеральні  добрива, особливо амонійні, використовувані на полях і такі, що змиваються дощовими і талими водами в колодязі. Джерело номер два - вигрібні ями туалетів.  Деякі ями не мають навіть елементарної гідроізоляції, тобто усі нечистоти (що  утворюють  при розкладанні нітрати, ) безпосередньо йдуть в грунт. Звідти  потрапляють  в грунтові води і відповідно в колодязі.  Ось і виходить, що  люди  п'ють  з того ж джерела, в яке випорожнюються, при цьому гублять  і своє здоров'я,  і життя майбутнього покоління.
На жаль, очистити  від нітратів забруднену ними воду в колодязях неможливо, адже ці речовини приносяться ззовні грунтовими водами.  Тому необхідно  наводити лад з облаштуванням вигрібних ям, своєчасним їх очищенням.

Щоб запобігти отруєнню нітратами категорично забороняється використовувати питну воду з колодязів та свердловин для вигодовування немовлят та малолітніх дітей. Рекомендується якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, для приготування їжі та питних цілей дітей до 3-х років використовувати фасовану (бутильовану) столову воду.

Враховуючи, що забруднення підземного водоносного горизонту нітратами відбувається постійно внаслідок фільтрації продуктів розпаду органічних речовин разом з атмосферними опадами, вміст нітратів у воді постійно змінюється. Ось чому рекомендується здійснювати лабораторні дослідження не одноразово, а періодично.

 Пийте чисту воду! Будьте здорові!

 

 

Лікар-епідеміолог

Люботинського міського лабораторного

відділення Нововодолазької філії

ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» 

                       Білецька І.В.