Веб-портал міста Люботин » Головна » Реалізація і захист прав людини у сфері зайнятості

 Реалізація і захист прав людини у сфері зайнятості
Автор: Svetlana   Додано:11 грудня 2017   Переглядів:757   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Реалізація і захист прав людини у сфері зайнятості

В Україні, як в соціальній, правовій державі – Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави (стаття 1,3 Конституції України), а право на соціальний захист віднесено до основоположних прав і свобод. 
       Права людини у сфері праці є основоположними правами людини, що визнані міжнародною та національною спільнотою, так як з реалізацією права на працю пов’язується задоволення основних потреб людини. 
       Конституція України гарантує кожному право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується, право на належні, безпечні і здорові умови праці, право на соціальний захист у разі безробіття з незалежних від них обставин.
Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.
Правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальної гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю визначає Закон України «Про зайнятість населення».
          Зазначений Закон встановлює право на вибір професії та вид діяльності.
          Так, держава у сфері зайнятості працездатному населенню у працездатному віці гарантує:
- вільне обрання місця застосування праці та виду діяльності, вільний вибір або зміну професії;
- захист від дискримінації у сфері зайнятості , необґрунтованої відмови у найманні на роботу і незаконного звільнення;
- безплатне сприяння державною службою зайнятості у підборі підходящої роботи і працевлаштуванні відповідно до покликання, здібностей, професійної підготовки, освіти;
- безоплатне навчання безробітних новим професіям, перепідготовку в навчальних закладах або в системі державної служби зайнятості;
- виплату безробітним в установленому порядку допомоги по безробіттю;
- соціальний захист у разі настання безробіття.
Також держава забезпечує надання додаткових гарантій щодо працевлаштування для окремих категорій населення працездатним громадянам у працездатному віці, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці.
      До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися усі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити місце роботи або працевлаштуватися за сумісництвом.
       Громадяни, зареєстровані у державній службі зайнятості зобов’язані сприяти своєму працевлаштуванню, виконувати всі рекомендації центру зайнятості, відвідувати центр зайнятості у строки, встановлені працівником цієї служби. Розміри та умови надання матеріального забезпечення на випадок безробіття визначаються Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».
Видами забезпечення за цим Законом є: допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підприємницької діяльності; допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебувала на його утриманні.
Видами соціальних послуг за цим Законом та Законом України «Про зайнятість населення» є: професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації та профорієнтація; пошук підходящої роботи та сприяння у працевлаштуванні, у тому числі шляхом організації громадських робіт для безробітних; надання роботодавцям компенсації відповідно до ст. 26, 27 Закону України «Про зайнятість населення»; надання громадянам віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років ваучера для підтримання їх конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності; інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням.
        Державна служба зайнятості забезпечує реалізацію завдань, пов’язаних із соціальним захистом населення від безробіття, сприянням громадянам у підборі підходящої роботи, наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг, професійної орієнтації, наданням послуг роботодавцям щодо добору працівників та інформаційно-консультаційних послуг, а також реалізацією інших завдань, визначених законодавством у сфері зайнятості населення та загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Люботинський міський центр зайнятості