Застуда або ГРВІ
Автор: Svetlana   Додано:11 грудня 2017   Переглядів:840   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Застуда або ГРВІ 

ГРВІ (ГРЗ) або застуда – це гостра респіраторна вірусна інфекція (гостре респіраторне захворювання). В даний час застуда становить половину всіх відомих хвороб у світі. Як правило, дорослі хворіють ГРВІ не менше, ніж три рази протягом року. На сьогоднішній день відомо більше двохсот видів респіраторних вірусів, які можуть викликати різноманітні захворювання верхніх відділів дихальної системи (ніс, носоглотка, горло). Часто застуда вражає і нижні дихальні шляхи (трахея, бронхи, легені). Застуда – заразне захворювання і передається повітряно-крапельним шляхом (чхання, кашель), а також - через слиз, в якому вірусна інфекція живе довше, ніж на повітрі або в сухому місці (через загальні предмети побуту, руки, поручні в громадському транспорті). Якщо лікування застуди не викликає ускладнень то вона, в середньому, триває близько тижня.

Симптоми застуди.

Найчастіше застуда або ГРВІ проявляє себе запаленням лімфатичних вузлів. Це - болючі при натисканні ущільнення на шиї, потилиці, під нижньою щелепою, за вухами (за мочкою вуха). При застуді з'являється нежить - з рясними виділеннями слизу або закладеність носа і незвичайна сухість слизової носа (при зараженні риновірусом). Виникає сухий кашель, болить горло або з'являється осиплість голосу (при вірусі парагрипу). Іноді з'являється почервоніння очей і починається сльозотеча (при аденовірусної інфекції), а також блювота і розлад шлунка (при ротавірусі). Температура при попаданні респіраторної вірусної інфекції в організм може підвищуватися від 37 до 38,5 градусів. Вкрай рідко ГРВІ проходить безсимптомно.

Етапи ГРВІ.

Характерні три стадії розвитку цього інфекційного захворювання. На першому етапі зараження ГРВІ, температури, як правило, не буває, але з'являється дискомфорт в носі, носоглотці та горлі. Потім, на другому етапі, коли інфекція потрапляє в кровоток, з'являється гарячковий стан, підвищується температура, слизова губ покривається бульбашковими висипаннями (вірус герпесу), починається виснажливий лаючий кашель, посилюється біль у горлі, голові, суглобах і м'язах. Якщо не виникають ускладнення, то завершується застуда – третій етап – очищенням від слизу (рясний нежить і кашель з відхаркуванням згустків слизу).

Профілактика застуди або ГРВІ.

Щоб не захворіти на застуду слід дотримуватися певний профілактичний безпечний режим. Для цього потрібно: зміцнювати імунну систему (загартовувати організм), приймати препарати імуностимулятори, типу настоянки ехінацеї, збільшити у щоденному раціоні відсоток молочно-кислих продуктів, обмежити в осінньо-зимовий період відвідування масових скупчень людей, стежити за особистою гігієною (мити частіше руки, користуватися спиртовими серветками або компактним розчином хлоргексидину), користуватися марлевою пов'язкою або медичною маскою, яку слід змінювати кожні 2 - 4 години. Особливо ці заходи важливі в закритому приміщенні і в присутності хворої на ГРВІ людини.

  

Начальник Люботинського

міського відділу Головного управління

Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С.