Веб-портал міста Люботин » Головна » Заразний вузликовий дерматит ВРХ

 Заразний вузликовий дерматит ВРХ
Автор: Svetlana   Додано:14 грудня 2017   Переглядів:522   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Заразний вузликовий дерматит ВРХ

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (шкірна бугорчатка, вузликова екзантема) — вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом.

Хворіє велика рогата худоба,вівці, кози та жуйні дикі тварини. Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах. Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. 
Специфічні методи лікування не розроблені. При цьому враховуючи значне поголів’я ВРХ в Україні, відсутність вакцинації, а також зважаючи на джерела збудника хвороби, шляхи його розповсюдження та поширеність у світі, існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.
Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання. Така заборона діє для 16 країн: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини.Однією із стратегій профілактики цього захворювання є вакцинація сприятливого поголів’я ВРХ. Наразі вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України у областях, що межують із країнами, в яких уже реєструється нодулярний дерматит ВРХ.

 Начальник Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С.