Веб-портал міста Люботин » Головна » Сальмонельоз – це небезпечно!!!

 Сальмонельоз – це небезпечно!!!
Автор: Svetlana   Додано:5 лютого 2018   Переглядів:1136   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Сальмонельоз – це небезпечно!!!

Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом.

Причини сальмонельозу та передача захворювання

Причиною захворювання є його збудник – сальмонела, паличка роду сальмонел, Сальмонела виявляє високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи. Паличка відмінно себе почуває в м’ясі тварини або в молоці.

Важливо! Соління і копчення м’яса взагалі ніяк не впливає на сальмонеллу, вона продовжує жити в такому м’ясі і представляти для людини небезпеку.

Шляхи зараження та передачі сальмонели,— через яйця домашніх птахів, курей, качок. Сальмонела може передаватися двома основними шляхами:

-Через м’ясо, молоко, яйця.

-Через ігри, заняття з тваринами, коли паличка може з пилом, шерстю, пір’ям потрапити в рот і потім у шлунок.

Ознаки сальмонельозу

  • Підвищення температури тіла до 40 С, при важкому протягом зараження.
  • Яскраво виражений больовий синдром в області кишечника.
  • Болі в районі пупка.
  • Розлади шлунка, яке супроводжується зневодненням і загальним занепадом сил.
  • Сильний головний біль.

Лікування сальмонельозу

При появі перших симптомів сальмонельозу у дітей необхідно екстрено звернутися до лікаря. Показано стаціонарне лікування, що пов'язано з високим ризиком генералізації інфекції, а також - з ризиком розвитку важкого зневоднення.

Профілактика
В основі профілактики лежить дотримання правил гігієни - миття рук після кожного відвідування туалету, після контакту з домашніми тваринами, роботи з сирим м'ясом і яйцями. Необхідно добре мити овочі перед їх вживанням, вживати в їжу тільки пастеризоване або кип'ячене молоко, відмовитися від вживання сирих яєць, ретельно прожарювати м'ясо. До заходів попередження сальмонельозу відноситься обстеження працівників харчових підприємств для виключення бактеріоносійства.

 

Головний спеціаліст Люботинського

міського відділу Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській бласті

Вішинська О.В.