Веб-портал міста Люботин » Головна » «Брати навіки!»: Соколове. 1943-2018

 «Брати навіки!»: Соколове. 1943-2018
Автор: Svetlana   Додано:27 лютого 2018   Переглядів:719   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

«Брати навіки!»: Соколове. 1943-2018  

ПРЕС-РЕЛІЗ

  9 березня 2018 року відбудуться урочистості, присвячені 75-річчю бою чехословацького батальйону та радянських військ за українське село Соколове. Урочисті заходи «“Брати навіки!”: Соколове. 1943-2018»  відбудуться в селі Соколове Зміївського району Харківської області за участі делегації Чеської Республіки на чолі з Міністром оборони, Міністерства оборони України, голови Харківської обласної державної адміністрації Світличної Ю.О.

Заходами передбачено:

12:00– 12:55 Зустріч офіційних чеських та українських делегацій (площа перед Соколівським музеєм Бойового Братерства), екскурсія для них по Соколівському музею Бойового Братерства

13.00 – 14.00 Урочистий мітинг, покладання квітів до Стели загиблих у роки Другої світової війни жителів с.Соколове, братських могил та Обеліску на честь загиблих Героїв

14.30 – 15.10 Військово-історична реконструкція бою чехословацького батальйону та радянських військ за українське село Соколове

15.30 – 16.00 Підхід до преси представників офіційних делегацій (великий зал Соколівського музею Бойового Братерства)

16.00 – 17.00 Обід для представників засобів масової інформації (за адресою: с.Соколове, вул. О.Яроша, 47, магазин ФОП “Терещенко О.М.”)

15.30 – 18.00 Концертно-розважальна програма на площі перед           Соколівським музеєм Бойового Братерства

Окрім того, протягом вечірньої програми проводитиметься виставка техніки часів Другої світової війни.

 Зміївський район протягом багатьох років підтримує тісний зв'язок з Республікою Чехія, щорічно вшановує подвиг чехословацьких воїнів під час одного із запеклішого бою 1943 року на території села Соколове, учнями зміївських навчальних закладів проводяться скайп-конференції, телемости з учнями та студентами Чехії задля збереження пам'яті про спільний подвиг наших воїнів у роки Другої світової війни, а також виховання наступних поколінь в дусі патріотизму та толерантності.

 Окрім того, восени 2017 року делегація Зміївського району на чолі з головою Зміївської районної державної адміністрації Віталієм Кошеленком відвідала Республіку Чехія на запрошення мера району Праги-2 Яни Чернохової при сприянні голови громадської організації Sokolovo o.p.s. (Чехія) Мартіна Жоура, де взяла участь у святкуванні Дня воєнних ветеранів, присвяченому вшануванню пам'яті військових часів Першої, Другої світових воєн та всіх воєнних конфліктів. Саме під час цієї зустрічі відбулася домовленість про святкування вищезазначеного заходу, присвяченого 75-річчю бою чехословацького батальйону та радянських військ за українське село Соколове.

  У заходах, які проводитимуться за ініціативи Зміївської районної державної адміністрації, громадської організації Sokolovo o.p.s. (Чехія), Національного військово-історичного музею України, громадської організації «Орієнтир», при підтримці Міністерства оборони України, Міністерства оборони Чеської Республіки, Харківської обласної державної адміністрації та Посольства Чеської Республіки в Україні, візьмуть участь представники всеукраїнських, обласних та районних засобів масової інформації.
  У військово-історичній реконструкції братимуть участь технічний клуб “Самохід” (секція "Дас Райх" (Das Reich), м. Харків), "Червона Зірка" (ВІГ "Піхотинець", м. Лубни), ВІГ "Стальной шлем" (Stahlhelm), м. Харків), ВІГ "Панцергренадери" (Pz.Green.Rgt.3), м. Харків), ВІК "88-ий піхотний полк Вермахта" ( Inf.Rgt.88, м. Харків), ВІГ КГ "Дніпро", ВІК "4-й повітряно-десантний корпус" (м. Мінськ), ВІК «Гарнізон» (м. Брест), ГО "Київський клуб "Червона Зірка" (м. Київ), ВІО "Рубіж" (м. Харків), ВІК "Вікторія" (м. Харків), ВІК ім. генерала від інфантерії П.С. Котляревського, ВІК "136 стрілецька дивізія" (м. Зеньків).

 Для всіх цього дня курсуватиме безкоштовний автобус за маршрутами:  

“м.Харків — с.Соколове”, “с.Соколове — м.Харків”

"метро “Холодна гора” (Пересадочний термінал) -

с.Соколове"

 11-30

12-00

"с.Соколове - метро “Холодна гора” (Пересадочний термінал)"

 17-00

18-00

“м.Зміїв — с.Соколове”, “с.Соколове — м.Зміїв”

"м.Зміїв (Автостанція) - с.Соколове"

 12-00

12-30

 "с.Соколове - м.Зміїв (Автостанція)"

 17-00

18-00

  Довідка. 1943 року на території села Соколове пліч-о-пліч зі своїми побратимами - радянськими солдатами - бійці чехословацької стрілецької роти, проявивши масовий героїзм, мужність та стійкість, прийняли бойове хрещення на українській землі.

   Для багатьох з них цей бій став останнім, але в народній пам'яті та історії Збройних Сил Чеської Республіки їх імена викарбувано назавжди: бійці 1-го окремого стрілецької батальйону стали символом самовідданості та звитяги для багатьох наступних поколінь чеських військовослужбовців. Справжніми героями залишаються вони й на нашій землі, зокрема капітан Отакар Ярош був першим іноземцем, який отримав високе звання Героя Радянського Союзу, але, на превеликий жаль, посмертно.

  Заявку на участь в урочистостях просимо надати до 02.03.2018 (включно). Для цього, а також за додатковою інформацією можна звертатися до прес-служби Зміївської районної державної адміністрації за тел. (05747) 3-00-43, (05747) 3-00-46, 095-608-15-44 (Полянська Олена Василівна), е-mail: maskom_zmiivska@rda.kh.gov.ua