Веб-портал міста Люботин » Головна » В Харківській області через необачне використання газу постраждало шестеро споживачів

 В Харківській області через необачне використання газу постраждало шестеро споживачів
Автор: Svetlana   Додано:28 лютого 2018   Переглядів:546   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

В Харківській області через необачне використання газу постраждало шестеро споживачів

 

 В січні-лютому 2018 року в Харківській області сталося 2 нещасних випадки при використанні газу в побуті. В результаті недотримання елементарних правил безпеки, постраждало 6 мешканців області, серед яких 2 дітей.

  Найчастішою причиною отруєння чадним газом є самовільне втручання споживачів в роботу димових і вентиляційних каналів будинку, перекриття доступу повітря в приміщення для відводу продуктів згоряння,  використання несправних газових приладів, їх самостійний ремонт.

 В Чугуєві смертельний нещасний випадок стався через зміну власником житла конструкції димоходу. Після блокування вентиляційного каналу чадний газ накопичився в приміщенні. А в селищі Бабаї, Харківського району через недотримання правил використання газу постраждала ціла родина з 4 чоловік.

«Правила безпеки – це не примха і не вигадка газової компанії. Це заходи, які збережуть здоров’я та життя наших клієнтів. Адже за газове обладнання в будинку, димоходи, вентканали та безпеку своїх родин відповідають самі споживачі газу», -  зазначив головний інженер ПАТ «Харківгаз» Вячеслав Іванченко.

Щоб попередити отруєння чадним газом достатньо виконувати кілька нескладних дій:

-  Обов’язково отримати акт про придатність до використання димових і вентиляційних каналів в будинку. Перевірку димоходів та надання актів здійснюють спеціалізовані організації, які мають відповідний державний дозвіл на ці роботи.

-  Під час роботи газового обладнання, особливо в зимовий період, самостійно перевіряти наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу або вентканалу. Якщо смужка всмоктується всередину – тяга в димоході присутня, можна надалі використовувати газ. За відсутністю тяги – вимкнути газові прилади, провітрити приміщення, звернутись в спеціалізовану організацію для прочищення димаря.

-  Не допускати обмерзання оголовків димоходів та вентканалів. Проводити їх огляд в зимовий період не рідше разу на місяць.  

-  Здійснювати ремонт, заміну, установку газових приладів лише за допомогою фахівців спеціалізованих організацій, що мають дозволи на ці роботи. Самостійні втручання в роботу обладнання та димарів є небезпечними для споживачів газу.

-  Про всі надзвичайні ситуації, пов’язані з використанням газу в побуті, негайно повідомляти в аварійну газову службу за телефоном 104.  

 

Довідка: ПАТ «Харківгаз» здійснює розподіл природного газу на території Харківської області. Підприємство обслуговує 17 тис. км. газопроводів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 900 млн. м. куб. природного газу. ПАТ «Харківгаз» забезпечує природним газом понад 450 тис. домоволодінь Харківщини.