Веб-портал міста Люботин » Головна » Робота Харківської місцевої прокуратури №6

 Робота Харківської місцевої прокуратури №6
Автор: Svetlana   Додано:13 березня 2018   Переглядів:556   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Робота Харківської місцевої прокуратури №6 Харківської області протягом 2017 року була спрямована перш за все на забезпечення належного нагляду за додержанням законів на визначених пріоритетних напрямках, забезпечення стану законності на території Харківського району та м.Люботин і стабілізації криміногенної обстановки в районі.

Прокуратурою було вжито низку заходів щодо забезпечення ефективної взаємодії правоохоронних органів у напрямку протидії злочинності, стабілізації криміногенної ситуації.

З метою впливу на криміногенну ситуацію на піднаглядній території у 2017 році з ініціативи місцевої прокуратури було проведено координаційну нараду  керівників правоохоронних органів району, у якій участь також прийняли представники органівдержавної влади та суду, за результатами та на виконання рішень наради були вжиті ряд заходів, які принесли безумовні позитивні тенденції у виконання спільних завдань правоохоронних, судових органів та органів державної влади.

Про позитивність координаційних заходів свідчить незначне, але все ж таки зменшення росту злочинності на території Харківського району та м. Люботин на 10 тис. населення на 9,7 % (113,6 злочинів у 2017 році проти 125,6 у 2016 році). Також простежується тенденція зменшення особливо тяжких злочинів на 2,6%, крадіжок на 18,6%, грабежів на 25%.

Однак, не дивлячись на вжиті заходи не можливо не відмітити послаблення профілактичної роботи з боку органів національної поліції у регіоні, допущення фактів укриття злочинів, в тому числі шляхом реєстрації кримінальних проваджень за менш тяжкими складами злочинів, відсутності роботи спрямованої на викриття корупційних злочинів та злочинів на пріоритетних напрямках у бюджетній та земельній сфері на що місцевою прокуратурою постійно звертається увага у листах критичного характеру, які спрямовуються на адресу керівництва ГУНП в Харківській області.

Протягом 2017 року місцевою прокуратурою виявлено 36 фактів невнесення органами поліції відомостей про вчинені злочини до Єдиного реєстру досудових розслідувань (проти лише 3 у 2016 році).

З метою активізації досудового розслідування у кримінальних провадженнях процесуальними керівниками у 2017 році надано 338 вказівок, скасовано 485 незаконних постанов про закриття кримінальних провадженнях, забезпечено обрання запобіжних заходів 295 особам, у тому числі, стосовно 116 осібза принципової позиції прокурорів було обрано виключний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

За участі державних обвинувачів місцевої прокуратури протягом 2017 року забезпечено ухвалення судами 307 обвинувальних вироків (у т.ч. 45 на підставі угод).

Не дивлячись на значне законодавче звуження представницьких повноважень органів прокуратури протягом 2017 року місцевою прокуратурою пред’явлено 21 позов у інтересах держави на загальну суму 56,694 млн. грн.

Упродовж  2017 року судами задоволено 35 позовівпрокурорана загальну суму 5,054 млн. грн.

За принципової позиці прокурорів громадам повернуто та попереджено незаконне надання земель площею 158 га.

Протягом 2017 року за активного сприяння прокурорів місцевої прокуратури виконано судові рішення на суму 2, 908 млн. грн.

Основним пріоритетом роботи місцевої прокуратури у 2017 році  залишалось запобігання проявам корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування. Харківська місцева прокуратура №6 займала та займає принципову позицію  на вказаному напрямку діяльності та вживає вичерпних заходів спрямованих на запобігання кримінальнокаранійта адміністративній корупції.

Так, протягом минулого року безпосередньо співробітниками прокуратури завершено розслідування та передано до суду 6 обвинувальних актів у кримінальнихпровадженнях з ознаками корупції, 1 кримінальне провадження зазначеної категорії перебуває у провадженні з оголошенням особі про підозру, складено 22 протоколи про вчинення адміністративних корупційних правопорушення.

Також за ефективного самостійного розслідування кримінальних проваджень прокурорами місцевої прокуратури до суду передано 2 обвинувальні акти щодо злочинів у сфері земельних ресурсів та 2 обвинувальні акти щодо злочинів у сфері лісових ресурсів.

Таким чином, з урахуванням позитивних напрацювань у 2017 році та враховуючи пріоритетні напрямки діяльності органів прокуратури на 2018 рік, а саме:боротьба з корупцією, захист інтересів держави особливо                в бюджетній та земельній сферах, подолання проявів тиску на бізнес, недопущення порушень конституційних прав громадян, зокрема у кримінальних провадженнях, маємо сподівання, що органи державної влади та місцевого самоврядування Харківського району та м. Люботин будуть активно сприяти виконанню вказаних пріоритетних завдань та забезпеченню належного стану законності та правопорядку у регіоні.

            

Керівник місцевої прокуратури

радник юстиції

А. Яковлев