Дизентерія!!!!
Автор: Svetlana   Додано:15 березня 2018   Переглядів:7300   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 0)

Дизентерія!!!!

Дизентерія - це гостре кишкове захворювання, що вражає товстий кишечник в його кінцевому відділі. Заразитися дизентерію можна від людини, що страждає гострої або хронічної її формою, а також від бактеріоносія без будь-яких проявів. Симптоми дизентерії у дітей та дорослих: Початок захворювання протікає гостро, спостерігаються: підвищення температури, зниження апетиту, озноб і загальне погіршення стану хворого. Далі людина відчуває тупий біль у животі, які поступово стають гострими, локалізуємо внизу живота. Хворий скаржиться на помилкові позиви в туалет, у дітей це відбувається до 20 разів на добу. Перший час стілець рідкий і частий, але нормального кольору, пізніше супроводжується слизом і кров'ю. Також діти і дорослі страждають від блювоти, що в комплексі з іншими симптомами дизентерії призводить до зневоднення організму.

  • Підвищення температури до 40 градусів;
  • Сильна слабкість, нездужання, зниження апетиту, озноб;
  • Запаморочення і головні болі;
  • Блювота;
  • Рідкі випорожнення нормального кольору і запаху, які через кілька годин стають мізерними, потім зникають і замінюються слизом і кров'ю;
  • Лікування дизентерії у дітей та дорослих Для діагностики захворювання застосовують бактеріологічні дослідження калу хворого. Лікування дизентерії включає наступні методики:
  • Проведення оральної регідратації з перших годин появи ознак дизентерії;
  • Дотримання суворої дієти протягом усього періоду лікування дизентерії та ще якийсь час після одужання. Застосування протимікробних засобів (тільки при середніх і важких формах захворювання на дизентерію). Прийом засобів, що стимулюють імунітет людини;
  • Бактеріальні засоби для відновлення мікрофлори кишечника (Біфідумбактерин, Біфікол і т.п.). Дані препарати хворий приймає протягом декількох тижнів. Нерідко позитивний результат приносять і натуральні кисломолочні продукти, багат ібіфідо бактеріями, а також трав'яні і ягідні відвари.

Профілактика при дизентерії:

  • Дотримання стандартних санітарно-гігієнічних норм на підприємствах громадського харчування, в побуті і у виробництві харчових продуктів;
  • контроль над станом джерел води;
  • своєчасне очищення каналізаційних відходів.

 

Начальник Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області

Ільченко О.С.