Веб-портал міста Люботин » Головна » Застереження батькам: обережно з грибами !

 Застереження батькам: обережно з грибами !
Автор: Lubotin   Додано:24 червня 2010   Переглядів:1853   Категорія - [Головна]
 
 (голосів: 1)

Звертаємо вашу увагу на те, що вживання грибів у їжу дітьми заборонено санітарними службами та дієтологами!


 Але  якщо ви   вирушили в ліс за грибами , пам’ятайте :

Порада1

За особливостями будови шляпки гриби поділяються на дві групи:
- трубчасті (нижня частина шляпки пронизана вузенькими трубочками);
- пластинчасті (нижня частина шляпки вкрита бахромою вузеньких пластинок, що радіально розходяться від ніжки до краю шляпки).
Збирайте та використовуйте в їжу лише трубчасті гриби.Серед них немає справжніх отруйних грибів. Зустрічаються зрідка неїстівні через гіркий смак або жорстку м’якоть, або ж умовно отруйні, котрі втрачають свої небезпечні властивості, якщо гриби прокип’ятити не менше 3-х разів по 10 хвилин, кожного разу виливаючи відвар.Це правило не стосується смертельно отруйних грибів, отрута яких не руйнується ні при тепловій, ні при іншій кулінарній обробці.
Запам’ятайте! Практично всі отруйні гриби є пластинчастими грибами. 

 

Порада 2.
Не збирайте гриби старі, з підгнившими ніжками та шляпками, ошкоджені комахами та червами!У таких грибах при загниванні, пошкодженні, відмиранні накопичуються отруйні речовини.Врахуйте, що псування грибів з появою в них отруйних властивостей трапляється і при довготривалому зберіганні їх у холодильнику.Проварюйте зібрані гриби в той самий день, коли їх збирали. Не їжте їх сирими.

Порада 3. 

Не збирайте гриби, що ростуть біля шосейних доріг і в міських скверах, парках, поблизу промислових підприємств, балках.Гриби мають властивість активно накопичувати у собі поглинені із ґрунту або повітря тяжкі метали, особливо свинець, що викидають в атмосферу автомобільні двигуни, радіоактивні елементи.


Порада 4. 

Не користуйтесь так званими «народними» способами розпізнавання отруйних грибів та їстівних (почорніння срібної ложечки, скисання молока, побуріння опущених у відвар головок цибулі та часнику). Це не збереже вас від отруєння грибами.Вчіться розпізнавати смертельно отруйні гриби по їх зовнішньому вигляду, відрізняти їстівні гриби від їх «двійників», тобто від схожих на них отруйних грибів.Найнебезпечніший смертельно отруйний гриб – бліда поганка, котру часто плутають із їстівним грибом шампіньйоном (відомий в області під назвою печериця), а також сироїжкою, зеленушкою.

Ознаки отруєння дикорослими грибами:

  1. головний біль,
  2. запаморочення,
  3. загальна слабкість,
  4. спрага,
  5. нудота,
  6. блювота,
  7. пронос із кров’ю, який супроводжується біллю у животі.

Якщо після вживання дикорослих грибів спостерігаються ці ознаки – негайно звертайтеся до лікаря!

 Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. негайно звернутися за медичною допомогою або відправити потерпілого в лікарню;
  2. щоб не допустити всмоктування отрути, потрібно якомога швидше промити шлунок, для чого хворому дають пити солону воду (підряд 3-4 склянки), а потім, механічно подразнюючи пальцем глотку, викликати блювання. Цю процедуру повторюють кілька разів, поки промивні води не стануть чистими;
  3. після цього хворому рекомендується давати холодний міцний чай, каву або молоко. До огляду лікарем хворого не слід годувати, не можна давати спиртних напоїв, тому що вони сприяють всмоктуванню отрути в організм;
  4. для з’ясування причин отруєння слід зберігати залишки нез’їдених грибів, невикористані сирі гриби та їх очистки, а також блювотні маси і передати для аналізу медичному працівникові, який прибув для надання медичної допомоги.

Шановні батьки ! Здоров’я ваших дітей - у ваших руках ! Бережіть його ! Не експериментуйте ! Ви  відповідаєте за життя та здоров’я дитини !

 

                                                                                         М.Микитенко , начальник відділу МЦСССДМ