DataLife Engine > Головна > ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ!
ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ!9 серпня 2018. Опублікував: Svetlana |
ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ! Якщо після прийому їжі ви раптом відчули гострий біль у шлунку, нудоту або запаморочення, то знайте, що однією з найпоширеніших причин таких симптомів є харчове отруєння. Ця проблема виникає після вживання продуктів, які були заражені бактеріальними отрутами або домішками різних хімічних речовин. Види харчових отруєнь Усі харчові отруєння можна умовно розділити на дві великі групи: бактеріальні та небактеріальні . До першої групи належать проблеми, викликані бактеріальними отрутами, вірусами і бактеріями. Небактерійне харчове отруєння у дітей і дорослих виникає внаслідок попадання в організм хімічних речовин або ж після вживання отруйних грибів і трав. Враховуючи безліч причин, які провокують харчові отруєння, не вартодивуватися різноманітності симптомів. Пацієнти можуть відчувати болі в шлунку, страждати від постійної блювоти, нудоти і високої температури, а в найважчих випадках – від ниркового, печінкового та неврологічного синдромів. Вони викликають серйозні ускладнення, тому при будь-яких підозрах на харчове отруєння лікування повинно починатися якомога швидше. Бажано, щоб хворому було надано першу медичну допомогу ще до приїзду лікарів . Слід зауважити, що харчове отруєння, симптоми якого зазвичай з'являються практично відразу після прийому неякісної їжі, може розвиватися навіть при тривалій тепловій обробці продуктів. Пов'язано це з тим, що стафілококи і багато інших типів мікробів стійкі до кип'ятіння і непогано себе почувають при впливі високих температур. Як визначити, що їжа заражена? Перш за все, вам слід звернути увагу на її запах, смак і колір. Зіпсовані продукти харчування виділяють специфічний неприємний запах і мають кислий смак. Крім того, у них змінюється консистенція. Одним з явних ознак непридатності продуктів є і бульбашки газу. Особливо добре вони помітні на поверхні молока та іншої рідкої їжі. Втім, ознаки харчового отруєння можуть проявитися навіть після вживання продуктів з нормальними органолептичними якостями. Така ситуація складається, наприклад, у тих випадках, коли токсини потрапляють в організм з їжею, яку готувала заражена людина. Симптоми харчового отруєння Клінічна картина харчового отруєння залежить від виду збудників та кількості з'їденої непридатною їжі. Найбільш поширені ознаки харчового отруєння - це:
Перша допомога при харчовому отруєнні Якщо є підозри на харчове отруєння, слід негайно зробити промивання шлунка слабким розчином марганцю або соди. Промивання робиться до тих пір, поки не почне виходити чиста вода. Також пацієнт при харчовому отруєнні повинен питии активоване вугілля, запиваючи його великою кількістю рідини. Від газованих напоїв краще відмовитися на користь морсів або чаю. Рясне пиття допоможе компенсувати зневоднення, яке неминуче розвивається при сильній блювоті і проносі. Після промивання шлунка, при харчовому отруєнні, хворому необхідно забезпечити спокій, прикласти до його ніг грілку і дочекатися приїзду лікарів. Можна дати пацієнту сульфаніламіди (фталазол, сульгін) або ж антибіотики. Пам'ятайте тільки про те, що, якщо розвивається харчове отруєння у дітей, прийом будь-яких сильнодіючих препаратів потрібно узгодити з фахівцями. Профілактика харчових отруєнь Звести до мінімуму ризик харчового отруєння можна в тому випадку, якщо дотримуватися простих, але дієвих правил:
В.о. начальникаЛюботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Вішинська О.В. Повернутися назад |