DataLife Engine > Головна > Ботулізм і йогопрофілактика!
Ботулізм і йогопрофілактика!27 серпня 2018. Опублікував: Chekardina |
Ботулізм і його профілактика! Ботулізм — це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин — один, з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів — паштетів, тушонок, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відзначити, що збудник ботулізму часто розмножується у продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому не пощастить. Збудник широко поширений у природі, має постійне місце існування фунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2–5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, приблизно добу. Виділяють три синдроми ботулізму:
Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому — хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20–24 години. У подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі — ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну. Неврологічна симптоматика триває кількаднів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Щоб уникнути небезпеки, радимо під час виготовлення продукції ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Необхідно ретельно стерилізувати посуд і саму продукцію. З метою попередження харчових отруєнь потрібно:
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників. З початку 2018 року в Україні зареєстровано 72 випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 80 людей, 7 з них померли. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України й наголошує на тому, як важливо відповідально ставитися до свого здоров’я і не споживати в’ялену, солону та консервовану рибу, консерви або вироби з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням. Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!
В.о. начальника Люботинського міського відділу Головного управління в Харківській області Вішинська О.В. Повернутися назад |