DataLife Engine > Головна > Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь!
Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь!14 грудня 2018. Опублікував: Svetlana |
Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь! У теплому середовищі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, тому влітку дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яку купують на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігають без належних температурних умов та вживають без необхідної термічної обробки. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла. Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий в сфері обслуговування населення (продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів). Рекомендації з профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь: Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання; Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує — госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих. Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С. Повернутися назад |