DataLife Engine > Головна > Безпечність та якість питної води!

Безпечність та якість питної води!


4 січня 2019. Опублікував: Svetlana

Безпечність та якість питної води!

          Вода це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

Здоров’я людини залежить від якості питної води. Після відкриття Пастером, Кохом та іншими ученими хвороботворних мікробів людству стало відомо епідемічне значення води у розповсюдженні таких інфекційних захворювань, як холера, дизентерія, туляремія, лептоспіроз, поліомієліт тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителів нашої планети вживає забруднену воду. Щорічно у світі через низьку якість питної води помирає близько 6 мільйонів чоловік. Інфекційна захворюваність, пов’язана з незадовільним водопостачанням, сягає півмільярда випадків у рік. ВООЗ наголошує, що одне із чотирьох лікарняних ліжок зайняте хворими, які стали жертвами інфікування води.

Для здоров’я населення найбільше значення має не кількість, а якість питної води, причому якість є найбільш важливим показником, ніж доступність води.

Якість питної води у всіх містах та населених пунктах країн світу, зокрема в Україні, відхиляється від норми. Це пов’язано через погіршення екологічного стану всієї планети в результаті промислової діяльності людини. В окремих регіонах питна вода для населення поставлена на межу катастрофи. Шкідливі та отруйні речовини у ній зростають в декілька десятків разів, що різко погіршує здоров’я всіх вікових категорій, особливо жінок та дітей.

Перед всіма країнами світу давно постала проблема очищення та оздоровлення питної води. Проте всі існуючі на сьогодні методики очищення води не в змозі повернути їй у повній мірі природні та корисні для людей біологічні властивості.

Згідно з нормативами, питна вода повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам:

  1. Володіти хорошими органолептичними властивостями, бути прозорою, не мати стороннього присмаку та запаху.
  2. Не бути шкідливою за хімічним складом.
  3. Не містити хвороботворні бактерії та інші збудники захворювань.
  4. Не мати негативних властивостей, що обмежують її використання у побуті.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих мікроорганізмів – збудників захворювань.

Для оцінки якості води в санітарній практиці користуються бактеріологічними показниками. Одним з показників бактеріального забруднення є  кишкова паличка. Відомо, що кишкова паличка у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому середовищі. Саме ця властивість кишкової палички використовується в якості санітарно-бактеріологічного показника забруднення води.

Епідемічну безпеку питна вода проходить у системі централізованого водопостачання. Найголовніший етап водо підготовки – дезінфекція та знезараження питної води, яка досягається за допомогою комбінованих засобів обробки.

 

Начальник Люботинського                                                                           

міського відділу Головного управління                                         

Держпродспоживслужби                                                                                                    

в Харківській області                                                                       

Ільченко О.С.


Повернутися назад