DataLife Engine > Головна > Харчові отруєння – найбільш часта проблема більшості людей!

Харчові отруєння – найбільш часта проблема більшості людей!


24 січня 2019. Опублікував: Svetlana

Харчові отруєння – найбільш часта проблема більшості людей!

Основною причиною виникнення харчових отруєнь є мікроби і бактерії, що потрапляють в організм людини з їжею. Також отруєння можуть викликати отруйні хімічні сполуки, що знаходяться в продуктах.

Продукти, якими найчастіше труяться:

  • М’ясні продукти. Це ще одна серйозна «група ризику», в першу чергу пов’язана з певними умовами зберігання та приготування. На м’ясі, яке довгий час знаходиться поза холодильником, посилено розмножуються хвороботворні мікроорганізми. Особливо це стосується курятини.
  • Гриби. Харчове отруєння грибами є одним з найскладніших. Іноді рахунок іде на хвилини. На жаль, є випадки летального результату отруєння грибами. Це відбувається через те, що деякі отруйні гриби дуже схожі на їстівні. 
  • Риба. Споживання неякісної або протухлої риби дуже часто стає причиною виникнення отруєння. Слід звертати увагу не тільки на технологію приготування, але і на умови зберігання цього продукту. У процесі розкладання риби виділяються дуже токсичні речовини.
  • Консервація. Навіть домашня консервація може бути причиною харчового отруєння. Відомо, що існують бактерії, що розмножуються в безповітряному просторі під кришкою банки. Не споживайте в їжу ту консервацію, кришки якої здулися, або мають сліди іржі на внутрішній поверхні.
  • Молоко та кисломолочні продукти. При тривалому зберіганні молочних, а особливо кисломолочних продуктів, в умовах високих температур може викликати розвиток стафілокока.
  • Продукти не рослинного походження. Імовірність виникнення харчового отруєння такими продуктами пов’язана з порушеннями технології виготовлення та зберігання. Сюди ж можна віднести і порушення заводської упаковки, перевищення термінів придатності, використання неякісної сировини і компонентів, не дотримання санітарних правил і норм при виробництві.

Ознаки харчового отруєння.

  • Біль у животі.
  • Блювота і нудота.
  • Озноб.
  • Ломота в тілі.
  • Діарея.
  • Головний біль.
  • Підвищення температури тіла.
  • Спрага.

Профілактика харчових отруєнь.

Дотримуйтеся правил зберігання і приготування продуктів. Мийте їх перед приготуванням. При подачі на стіл або сервіровці, продукти повинні бути повністю готові до вживання, тобто досить проварені, просмажена, пропечені.

Перша допомога при харчовому отруєнні.

Якщо отруєння серйозне, то слід негайно викликати швидку допомогу. Зволікання в цьому питанні недоречно. Перша допомога при харчовому отруєнні повинна бути кваліфікованою і своєчасною.

 

Начальник Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужби 

в Харківській області

Ільченко О.С.


Повернутися назад