DataLife Engine > Головна > Профілактика інфекційних захворювань !
Профілактика інфекційних захворювань !5 квітня 2019. Опублікував: Chekardina |
Профілактика інфекційних захворювань ! Одним із факторів передачі гострих кишкових інфекцій є вода. Найпоширеніші з них гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз тощо. Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи. Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку. Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини. Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Воно залежить від характеру самого збудника, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні. Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє). Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!
Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.
Повернутися назад |