DataLife Engine > Головна > Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачіяких є вода
Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачіяких є вода18 листопада 2019. Опублікував: Svetlana |
Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачіяких є вода
Одним із факторів передачі ГКІ є вода. Найпоширеніші з них гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз тощо. Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предметипобуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи. Гострі кишкові захворювання викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями. Збудники проникають через рот і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті. Виділяючись з кишечника хворого, збудники потрапляють у зовнішнє середовище: ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку. Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудникі в порівняно довго виживати поза організмом людини. Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Воно залежить від характеру самого збудника, стану здоров’я людини, а такожвід умов та шляхів його потрапляння в організм. Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдженя кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні. Джерела інфекції при гострих кишковихза хворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючиххворі, щопереносятьзахворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє). Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил: для пиття використовувати тільки кип’ячену воду; не пити воду з випадкових джерел; при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води; воду для приготування їжі і господарських потреб братии тільки з перевірених джерел; не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей; молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити; овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом; не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів; мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом; всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух; кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягідчи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді); купатися тільки в спеціально відведених місцях. Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!
Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С. Повернутися назад |