DataLife Engine > Головна > Африканська чума свиней: все, що треба знати про вірус!

Африканська чума свиней: все, що треба знати про вірус!


30 липня 2020. Опублікував: Svetlana

Африканська чума свиней: все, що треба знати про вірус!

Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечневіруснезахворювання, яке вражаєдомашніх та диких свиней, незалежновід породи, віку тастаті. АЧС характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю, змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю свиней. Характерними для хвороби є раптова загибель тварин, підвищення температури тіла до 40,5 – 42,0 ºС, зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок, синюшність шкіри та червонувато – фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок.

Зараження свиней відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, стічні води, транспортні засоби, бродячих тварин, птахів, комах та обслуговуючий персонал, при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Як зазначають у Держпродспоживслужбі хвороба АЧС може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в інфікованому осередку. Хвороба охоплює 40 – 65% поголів’я тварин, 85 – 100% з яких гинуть впродовж 6 – 13 діб. Вірус АЧС надзвичайно стійкий: у м’ясі від хворої тварини життєздатний до 155днів, у гною та ґрунті – до 3 міс, в трупах свиней до 2.5 міс, у копчених м’ясопродуктах – до 6 міс, в солонині – до 1 року, в замороженому м’ясі – до 3-х років.

Люди африканськоючумою свиней не хворіють.

Методівлікування та вакцинації АЧС не існує. У разіпідтвердженняспалахузахворюванняпроводяться заходи по запобіганнюрозповсюдженняхвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступнимспаленнямтрупівтварин, механічної чистки та дезінфекціїприміщень та територіїутримання свиней. До прибуттяфахівцівветеринарноїмедицининіякихзаходівпроводити не потрібно.

Щобзапобігтизанесеннювірусу АЧС в господарствінеобхідно:

– утримувати свиней в закритихприміщеннях, не допускаючиїхвигулу та контакту з іншимитваринами.

־ обслуговуватитваринилише у змінномуспецодязі, використовуючиокремізасоби догляду та інвентар.

– не дозволятивідвідуваннягосподарства та тваринницькихприміщеньстороннім особам.

– не купуватитварин у невстановлених для цьогомісцях та без супровіднихветеринарнихдокументів.

– не забиватихворих свиней та не перероблятитушізахворілихтварин.

– не згодовуватисвинямхарчовівідходи, щомістять свинину чипродукти забою без проварювання.

– при виявленні трупу дикого кабана абосвійськоїсвинінегайнонеобхідноповідомитиветеринарну службу.

 

В.о. начальникаЛюботинського                                                                                          

міського відділу                                                                                                    

Головного управління                                                                  

Держпродспоживслужби                                                                                                      

в Харківській області                             

Вішинська О. В.


Повернутися назад