DataLife Engine > Головна > ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ!

ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ!


4 січня 2021. Опублікував: Svetlana

ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ!

Якщо після прийому їжі ви раптом відчули гострий біль у шлунку, нудоту або запаморочення, то знайте, що однією з найпоширеніших причин таких симптомів є харчове отруєння. Ця проблема виникає після вживання продуктів, які були заражені бактеріальними отрутами або домішками різних хімічних речовин. Види харчових отруєнь Усі харчові отруєння можна умовно розділити на дві великі групи: бактеріальні та небактеріальні .  До першої групи належать проблеми, викликані бактеріальними отрутами, вірусами і бактеріями .  Небактерійний харчове отруєння у дітей і дорослих виникає внаслідок попадання в організм хімічних речовин або ж після вживання отруйних грибів і трав .  Враховуючи безліч причин, які провокують харчові отруєння, не варто дивуватися різноманітності симптомів .  Пацієнти можуть відчувати болі в шлунку, страждати від постійної блювоти, нудоти і високої температури, а в найважчих випадках - від ниркового, печінкового та неврологічного синдромів .  Вони викликають серйозні ускладнення, тому при будь-яких підозрах на харчове отруєння лікування повинно починатися якомога швидше .  Бажано, щоб хворому було надано першу медичну допомогу ще до приїзду лікарів . 

Слід зауважити, що харчове отруєння, симптоми якого зазвичай з'являються практично відразу після прийому неякісної їжі, може розвиватися навіть при тривалій тепловій обробці продуктів. Пов'язано це з тим, що стафілококи і багато інших типів мікробів стійкі до кип'ятіння і непогано себе почувають при впливі високих температур.

Як визначити, що їжа заражена? Перш за все, вам слід звернути увагу на її запах, смак і колір. Зіпсовані продукти харчування виділяють специфічний неприємний запах і мають кислий смак. Крім того, у них змінюється консистенція. Одним з явних ознак непридатності продуктів є і бульбашки газу. Особливо добре вони помітні на поверхні молока та іншої рідкої їжі. Втім, ознаки харчового отруєння можуть проявитися навіть після вживання продуктів з нормальними органолептичними якостями. Така ситуація складається, наприклад, у тих випадках, коли токсини потрапляють в організм з їжею, яку готувала заражена людина. Симптоми харчового отруєння Клінічна картина харчового отруєння залежить від виду збудників та кількості з'їденої непридатною їжі. Найбільш поширені ознаки харчового отруєння - це:

  • підвищення температури;

  • втрата апетиту;

  • рідкий стілець;

  • постійні заклики до дефекації;

  • затуманений зір;

  • нудота, блювання;

  • підвищене слиновиділення;

  • окремі розлади в роботі ЦНС або ж повна відмова всієї нервової системи, що часто трапляється при ботулізму. Перші симптоми харчового отруєння з'являються вже через 30-40 хвилин після вживання заражених продуктів харчування. Протягом 2-3 наступних днів вони наростають. У цей період хворому повинна бути надана термінова допомога при харчовому отруєнні. В іншому випадку, виникає цілком реальний ризик летального результату або розвитку важких ускладнень, які можуть призвести до інвалідності і втрати працездатності. Особливо небезпечні в цьому плані такі інфекції, як ботулізм і лістеріоз. Перша характеризується вкрай швидким прогресуванням, а друга - відсутністю видимих ​​симптомів харчового отруєння. У вагітних жінок лістеріоз призводить до патологій плода та раннього народженню дитини, тому майбутнім мамам варто дуже уважно ставитися до вибору продуктів харчування.

Профілактика харчових отруєнь

Звести до мінімуму ризик харчового отруєння можна в тому випадку, якщо дотримуватися простих, але дієвих правил:

  • підтримувати чистоту на кухні і в житлових приміщеннях;

  • слідувати елементарним правилам особистої гігієни;

  • використовувати в їжу тільки продукти від відомих, що добре зарекомендували себе виробників;

  • зберігати швидкопсувні продукти в холодильнику;

  • дотримуватися вимог, які встановлюються підприємствами-виробниками, зокрема, вживати відкриті консерви протягом вказаної дати;

  • тримати закритими сміттєві відра;

  • ретельно мити продукти перед вживанням і не забувати про їх тепловій обробці.

 

В.о. начальника Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області Оксана ВІШИНСЬКА


Повернутися назад